Hrvatske vode
 
Bakteriološka analiza izvorske vode uz najpoznatija izletišta Parka prirode Medvednica
Bacteriological analysis of spring water in the vicinity of popular visitor spots in the Nature Park Medvednica

Svjetlana Dekić1, Jasna Hrenović1

Sažetak/Abstract: 

Unutar Parka prirode Medvednica postoje brojni izvori pitke vode. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti je li voda iz odabranih izvora uz popularna izletišta u trenutku uzorkovanja pogodna za piće. Uzorci vode sakupljeni su 11. prosinca 2016. iz izvora Vidovec, Baćun, Bliznec, izvora na vrhu Leustekove staze i iz Kraljičinog zdenca. Određen je broj ukupnih heterotrofnih bakterija, fekalnih koliforma, crijevnih enterokoka i bakterija roda Pseudomonas te koncentracija suspendiranih čestica i pH vode. Rezultati analize upućuju da je u trenutku uzorkovanja voda iz izvora Vidovec, Baćun i Bliznec bila pogodna za piće. Voda iz izvora na vrhu Leustekove staze zbog prevelikog broja heterotrofa i voda iz Kraljičinog zdenca zbog jednog nalaza bakterije Escherichia coli u trenutku uzorkovanja nije bila pogodna za piće. Kako bi dobili potpuniju sliku o tome je li voda s istraživanih izvora pogodna za piće potrebno je provesti sustavno praćenje kvalitete vode.

 

There are numerous freshwater springs within the Nature Park Medvednica. The purpose of this investigation was to determine whether water from selected springs close to popular visitor spots is suitable for drinking at the sampling time. Water samples were collected on 11 December 2016 from the springs Vidovec, Baćun, Bliznec, the spring at the top of the Leustek trail and from the Queen's Well. The number of total heterotrophic bacteria, faecal coliforms, intestinal enterococci and bacteria of the genus Pseudomonas as well as the concentrations of suspended solids and pH of water were determined. The analysis results indicate that water from the springs Vidovec, Baćun and Bliznec was suitable for drinking at the sampling time, whereas water from the spring at the top of the Leustek trail (due to excessive heterotrophic bacteria numbers) and water from the Queen's Well (due to Escherichia coli found in one sample) were unsuitable for drinking at the sampling time. In order to gain a more comprehensive insight regarding the suitability for drinking of water from the investigated springs, a systemic monitoring of water quality should be performed.

Kategorija: 
Prethodno priopćenje / Preliminary Report
Ključne riječi/Key words: 

kvaliteta vode, izvori, PP Medvednica, bakterije

water quality, springs, PP Medvednica, bacteria

Podaci o autorima/Authors affiliations: 

1Prirodoslovno-matematički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Biološki odsjek, Rooseveltov trg 6, Zagreb, svjetlana.dekic@biol.pmf.hr

Literatura/References: 

Antolović, R.; Frece, J.; Gobin, I.; Hrenović, J.; Kos, B.; Markov, K.; Mlinarić-Missoni, E.; Novak, J.; Ožanič, M.; Pinter, LJ.; Plečko, V.; Pleško, S.; Šantić, M.; Ševgić Klarić, M.; Šeruga Musić, M.; Škorić, D.; Šušković, J. (2016.): Priručnik za vježbe iz opće mikrobiologije. Hrvatsko mikrobiološko društvo, Zagreb, Hrvatska.

 

Ashbolt, N. J.; Grabow, W. O. K; Snozzi, M. (2001.): Indicators of microbial water quality. Water quality: Guidelines, standards and health – Assessment of risk and risk management for water-related infectious disease (ur. L. Fewtrell, J. Bartram), 289– 315, WHO Water Series, IWA Publishing, London.

 

Bitton, G. (2005.): Wastewater Microbiology. John Wiley&Sons, Inc. Hoboken, New Jersey, USA.

 

Crnković, G.; Gobin, I. (2013.): Mikrobiološka ispravnost prirodne izvorske vode u odabranim izvorima na području Gorskog kotara. Hrvatske vode, 21(83), 17-24.

 

Eaton, A. D.; Clesceri, L. S.; Rice, E. W.; Greemberg, A.E. (2005.): Standard Methods for the Examination of Water and Wastewater, 21nd Edition, American Public Health Association, American Water Works Association, Water Environment Federation, Washington, USA.

 

Garrity, G. M.; Brenner, D. J.; Krieg, N. R.; Staley J. T. (2005.): Bergey’s Manual of Systematic Bacteriology, 2, Part B. Springer, New York, USA.

 

Hrenović, J.; Šimunović, S. (2010.): Pogodnost komercijalnih krutih hranjivih podloga za kultivaciju ukupnih koliformnih bakterija iz površinskih voda. Hrvatske vode, 18(71), 35-40.

 

ISO 16140-1 (2016.): Microbiology of the food chain -- Method validation -- Part 1: Vocabulary

 

ISO 16140-2 (2016.): Microbiology of the food chain – Method validation -- Part 2: Protocol for the validation of alternative (proprietary) methods against a reference method

 

ISO 16266 (2006.): Water quality -- Detection and enumeration of Pseudomonas aeruginosa -- Method by membrane filtration ISO 7899-2 (2000.): Water quality -- Detection and enumeration of intestinal enterococci -- Part 2: Membrane filtration method

 

Ehrlich, L. H.; Newman, D.K. (2009.): Geomicrobiology, Fifth Edition. CRC Press Taylor & Francis Group, New York, USA.

 

Mena, K. D.; Gerba, C. P., (2009.): Risk assessment of Pseudomonas aeruginosa in water. Rev Environ Contam Toxicol., 201:71-115. doi: 10.1007/978-1-4419-0032-6_3.

 

Mote B. L.; Turner J. W.; Lipp, E. K. (2012.): Persistence and growth of the fecal indicator bacteria enterococci in detritus and natural estuarine plankton communities. Appl Environ Microbiol. 78(8):2569-77. DOI: 10.1128/AEM.06902-11

 

PMID: 22327586 Pravilnik o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju (NN 125/13).

 

Stilinović, B.; Hrenović, J. (2009.): Praktikum iz bakteriologije. Kugler, Zagreb, Hrvatska.

 

Tambić Andrašević, A.; Tambić, T.; Katalinić-Janković, V.; Payerl Pal, M.; Bukovski, S., Butić, I.; Šoprek, S. (2015.): Osjetljivost i rezistencija bakterija na antibiotike u Republici Hrvatskoj u 2014. g. Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Zagreb, Hrvatska.

 

www.pp-medvednica.hr/priroda/covjek-i-priroda/