Hrvatske vode
 

Održane završne dječje radionice projekta FRISCO na slivovima rijeka Dragonje i Kupe

U OŠ Mate Balote u Bujama i OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama dana 21., 22. i 23. studenog 2017. održane su dječje radionice o okviru projekta FRISCO1 čime je završen ciklus radionica ovog projekta i Radnog paketa T8 - PODIZANJE SVIJESTI I INSTITUCIONALNO JAČANJE  na području 6 prekograničnih slivova rijeka Kupe, Sutle, Drave (dio prekograničnog sliva od Markovca do Varaždina), Mure (dio prekograničnog sliva od Gibine do Podturena), Dragonje i Bregane.

Tijekom dva dana, OŠ Mate Balote iz Buja bila je domaćin radionice FRISCO1 u okviru koje je 17 učenika 5. i 6. razreda te 16 učenika 7. razreda sudjelovalo na zanimljivim radionicama na kojima su mogli saznati što su poplave, kako nastaju i koje vrste poplava razlikujemo, kako se štitimo i branimo od poplava te kako se trebamo ponašati prije, za vrijeme i nakon poplava. U radionicama su uz učenike sudjelovali i profesori Valentina Černeka, stručni suradnik knjižničar Iva Winter Bistrović i asistentica u nastavi Nina Crevatin koji su vrlo pozitivno ocijenili radionicu, posebno dio pokaznih vježbi – maketa i računalnu igricu o poplavama.

Završna radionica projekta FRISCO1 održana je u OŠ Ivana Gorana Kovačića u Delnicama za 30 učenika od 5. do 8. razreda ove škole i 2 učenika 6. i 7. razreda OŠ F. K. Frankopana iz Broda na Kupi. Radionicama su prisustvovali i profesori Anamarija Čehić-Gluhač, Agnješka Bolf, Goranka Štimac i Sara Ružić, koje su dijelile iste komentare i pohvale za radionicu s nastavnicima iz Buja, a na kojoj su učenici na moderan i zabavan način mogli primijeniti stečena znanja.

Radionice su bile podijeljene u dva dijela i odvijale su se u dvije učionice posebno pripremljene za provedbu zanimljivih predavanja koja su započela uvodnom o projektu Samre Polić i edukativnim filmom o poplavama te zanimljivim predavanjem Dražena Šegote s brošurom o savjetima samozaštite. Djeci su posebno bile zanimljive pokazne vježbe na maketama uz koje su stručna obrazloženja prezentirali kolege Vedrana Galijašević, Ivana Hrobat, Dražen Šegota i Vedran Štimac. Drugi dio radionice odvijao se u računalnoj učionici uz uvodnu prezentaciju koju je održala Marija Vizner gdje je učenike na računalima dočekala i računalna igrica „Kako se štitimo od poplava – nauči i zaigraj!“. Djeca su s velikim zanimanjem „prionula“ rješavanju zadataka u kojima su morali izgraditi naselja na mjesta sigurna od poplava, „spremati“ vodu u retencije i akumulacije, graditi nasipe i zečje nasipe te evakuirati ljude i spašavati naselja koristeći sva stečena znanja i iskustva prethodnih zadataka. Uz edukativni kviz i ponavljanje znanja završene su edukativne prezentacije te najuspješnijima podijeljene nagrade. Tako su najuspješniji učenici iz OŠ Mate Balote bili: Melisa Ćosić, Petar Đajip, Esmeralda Brkić, Thomas Matijević, Ivana Pajtak, Misa Čohilj i Ines Kapitan, a u OŠ Ivana Gorana Kovačića:  Marin Gašparović, Sanjin Janeš, Borna Andlar, Lino Čop, Daniel Pleše i Vito Blaženić.

Zahvaljujemo ravnateljima osnovnih škola Rosani Jović i Mladenu Bolfu na ljubaznom dočeku i odličnom domaćinstvu na što će nas podsjećati zajedničke fotografije i pozivi da se projekt provede i za druge učenike i osnovne škole, kao vrlo koristan i edukativan način podizanja svijesti najmlađih generacija. Završetkom ovog projekta i odličnih iskustava s radionica uz praktične vježbe i provjere znanja, djelatnicima Hrvatskih voda na raspolaganju ostaju računalna igrica, edukativni film i kviz koje će imati priliku isprobati i pogledati djeca diljem Hrvatske kroz edukativni dječji program Hrvatskih voda i tako na zabavan i praktičan način naučiti kako se možemo štiti i braniti o poplava. Ovime je u potpunosti ispunjen cilj projekta FRISCO1 usmjeren na najmlađu populaciju koja je pokazala veliko zanimanje za pitanja zaštite i obrane od poplava.

Galerija