Hrvatske vode
 

Predsjednik Vlade i ministri u Hrvatskoj Kostajnici

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić, predstavnici Stožera civilne zaštite i njihovi suradnici obišli su teren u Hrvatskoj Kostajnici, s obzirom da se vrh vodnog vala rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici očekuje tijekom današnjeg dana te ne bi trebao premašiti razinu od 460 cm.

Hidrometeorološki uvjeti i stanja vodostaja na Uni, Kupi, Korani i Savi

Trenutačni vodostaj rijeke Une iznosi +454 cm. Na snazi je izvanredno stanje obrane od poplava. Očekuje se da neće premašiti razinu od 460 cm s obzirom da su vodostaji u stagnaciji i blagom opadanju na uzvodnim profilima.

Na području grada Karlovca trenutačno se nalazi vrh vodnog vala rijeke Kupe i njegov je vodostaj +772 cm. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. U idućih par sati očekuje se stagnacija vodostaja, a nakon toga u drugom dijelu dana za očekivati je lagano opadanje vodostaja rijeke Kupe u Karlovcu.

Slično vrijedi i za rijeku Koranu. Vrh vodnog vala nalazi se na području Karlovca, i trenutačno vodostaj rijeke Korane u Karlovcu iznosi +783 cm te se u drugom dijelu dana očekuje lagano opadanje vodostaja rijeke Korane na području grada Karlovca.

Prema prognozama u iduća 3 dana ne očekuju se veće količine oborina na području slivova rijeke Kupe i Korane, a s obzirom na navedene prognoze, ne očekuje daljnji porast vodostaja rijeke Kupe i Korane u Karlovcu te bi od danas, u drugom dijelu dana, trebalo uslijediti opadanje vodostaja svih vodotoka na području grada Karlovca.

Naglašavamo da će zbog daljnjeg otapanja preostalih količina snijega opadanje vodostaja biti relativno sporo, odnosno očekuje se dugotrajnost relativno visokih vodostaja na području grada Karlovca i u narednih tjedan dana.

Došlo je i do porasta vodostaja rijeke Save u Jasenovcu s obzirom na stalni veliki dotok rijeke Une tijekom posljednjih nekoliko dana. Trenutačni vodostaj rijeke Save u Jasenovcu iznosi +852 cm s tendencijom daljnjeg laganog porasta od 1 cm/sat. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Za područje donjeg toka rijeke Save ne očekuju se veće ugroze s obzirom da nema većeg doprinosa dotoka pritoka s područja BiH, odnosno krajem tjedna, na potezu nizvodno od Slavonskog Broda do Županje, moguće je uvođenje tek redovnih mjera obrane od poplava.

Galerija