Hrvatske vode
 

Projekt FRISCO1 nastavlja s radionicama o podizanju svijesti javnosti o poplavama

Kako smo već pisali, u sklopu projekta FRISCO1, u tijeku su tematske interaktivne radionice o podizanju svijesti javnosti o poplavama, koje organiziraju Hrvatske vode, kao vodeći partner Projekta u suradnji sa hrvatskim partnerima na projektu, putem Programa suradnje INTERREG Slovenija – Hrvatska 2014.-2020.: Državni hidrometeorološki zavod i Državna uprava za zaštitu i spašavanje, duž hrvatske strane šest prekograničnih slivova: prekogranični sliv Bregana, 6.11.2017.g., prekogranični sliv Sutle, 7.11.2017.g., prekogranični sliv Drave, 15.11.2017.g., prekogranični sliv Mure, 17.11.2017.g., prekogranični sliv Dragonje, 21.11.2017.g. i 22.11.2017.g., te prekogranični sliv Kupe, 23.11.2017. godine.

Prve radionice za djecu školske dobi i odrasle održane su 6. i 7. studenog u Bregani i Kumrovcu. Kako je bilo na navedenim radionicama možete vidjeti u rubrici „Vijesti“ na našoj Internet stranici. Radionice u Općini Cestica – Otok Virje i Općini Sveti Martin na Muri bile su iznimno posjećene. Nakon održanih prezentacija stručnjaka/partnera na projektu FRISCO1 uslijedila su pitanja i prijedlozi građana, sudionika radionica. Najviše interesa iskazali su vezano za svoje područje sliva: kako i kojim mjerama im pomoći u rješavanju poplava na njihovom području. I na ovim radionicama sve potrebne informacije i odgovore građani su dobili od stručnjaka Hrvatskih voda koji su zaduženi za navedena vodna područja kao i od predstavnika DHMZ-a i DUZS-a.

Kako svako vodno područje karakterizira posebnost zemljopisnog područja i sam sliv, tako je svaka radionica mala cjelina za sebe. Građani su, obzirom na navedeno, postavljali pitanja vezana za specifičnost područja na kojem žive. Partneri na projektu FRISCO1 pružili su im povratne informacije na koji način će se navedeni problemi rješavati u okviru ovog projekta, odnosno koji su ciljevi projekta koji prethode građevinskim mjerama koje će se provoditi na njihovim slivnim područjima kako bi se osigurala što učinkovitija obrana od poplava. Iako projekt FRISCO1 ne donosi građevinske mjere, već tehničke analize na temelju ažuriranih baza podataka, te izradu projektne i studijske dokumentacije kojima će se u konačnici dati optimalna rješenje za građevinske mjere, sudionici radionica bili su zadovoljni pruženim im informacijama.

Da podsjetimo, cilj svake radionice je pružiti informacije o Projektu FRISCO1 kojeg provodi 8 projektnih partnera iz Hrvatske i Slovenije na šest prekograničnih slivova: Kupa, Sutla, Drava, Mura, Dragonja i Bregana s ciljem smanjenja rizika od poplava i unapređenja sustava upravljanja rizicima od poplava na prekograničnoj razini. Radionice su organizirale Hrvatske vode kao vodeći partner projekta te Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS), kao hrvatski partneri u projektu.

Kako je bilo na radionicama u Općini Cestica i Sveti Martin na Muri pogledajte u foto galeriji.

Galerija