Hrvatske vode
 

Suradnja Hrvatskih voda i Republike Češke kroz vodnokomunalni sektor

Stručni skup „Vodnokomunalni sektor Republike Češke“ održan u Hrvatskim vodama ostvario je još jednu suradnju Hrvatskog društva za zaštitu voda s veleposlanstvima, ovaj put veleposlanstvom Republike Češke, a uz podršku Hrvatskih voda kao i Udruženja vodovoda i kanalizacija Republike Češke.

Skup je svečano otvoren pozdravima predsjednice Hrvatskog društva za zaštitu voda dr. Mare Pavelić, zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Krešimira Nevistića, zamjenice pomoćnice ministra zaštite okoliša i energetike Vesne Trbojević te Nj. E. Veleposlanika Republike Češke u RH Vladimira Zavazala.

U prvom dijelu stručnog programa predstavljeno je Udruženje vodovoda i kanalizacija Republike Češke – SOVAK, nakon čega je dan pregled sustavnog ispitivanja kanalizacije i objekata kanalizacijske mreže kod povećanog hidrauličkog opterećenja s primjerima sanacijskih mjera, sve na primjeru grada Praga. Izvrsna je to bila uvertira za drugi dio predavanja, a u kojem su predstavnici iz triju čeških tvrtki (EUTIT, REDROCK Construction i PROVOD) prezentirali korištenje proizvoda od bazalta, između ostalog i kanalizacijskih cijevi, kao i razvoj te proizvodnju građevinskih materijala za korištenje pri sanaciji kanalizacija. Vrlo zanimljiv pothvat poduzet je u povijesnom gradu Terezinu na sjeveru Češke u kojem je rekonstruirana mreža od preko 7 km kanala izgrađenih na kraju 18. st.

Na samom kraju skupa svi prisutni su pozvani na sajam VOD-KA koji se održava u Pragu od 23.-25. svibnja 2017.

Više o tome možete saznati na linku: http://www.vystava-vod-ka.cz/home-page_mw96&lang=en.

Bio je to uspješan početak suradnje s češkim kolegama nakon kojeg će uslijediti i potpisivanje memoranduma o suradnji.

Galerija