Hrvatske vode
 

U Zadru potpisan sporazum o sanaciji šteta nastalih u rujanskim poplavama

 

Potpisan je Sporazum o sufinanciranju projekta zaštite voda, zaštite od štetnog djelovanja voda te sanacije šteta nastalih u rujanskim poplavama na području grada Zadra. Sporazum su, uz nazočnost ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava  Ćorića, potpisali gradonačelnik grada Zadra Branko Dukić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Odvodnje Grgo Peronje.

Ministar Ćorić svim je Zadranima čestitao Dan grada, te izrazio zadovoljstvo što nakon prvog dolaska kada se osvjedočio u posljedice poplave i kada su se zbrajale štete, sada dolazi kako bi potpisao sporazum kojim će se u najkraćem mogućem roku sanirati oštećeni objekti.

- Predmetom sanacije prvi će biti pročistač, a nakon njega slijede izvorište Novi Bokanjac i Ričine. Vrijednost radova na pročistaču je nešto veća od 5 milijuna kuna, na Ričinama 17 milijuna kuna a na Novom Bokanjcu 57,7 milijuna. Nadam se da ćemo u što skorijem vremenu nazočiti dovršetku sanacije radova, rekao je Ćorić.

- Sporazum je bitan jer se njime osigurava daljnja investicija u sanaciju šteta nastalih uslijed poplava, daljnja zaštita od štetnog utjecaja poplava te zaštita vodocrpilišta Novi Bokanjac. S time se paralelno odvija EU projekt odvodnje cijelog područja Bokanjca i Novog Bokanjca vrijedan 51 milijuna kuna, što je ujedno i dio velikog projekta vrijednog 309 milijuna kuna, kojim će Zadar postati grad bez crnih jama, rekao je uoči potpisa sporazuma gradonačelnik Dukić.

Generalni direktor Hrvatskih voda najavio je konačno rješenje problema s prijetnjom od poplava u gradu Zadru.

- Dogovorili smo se kako nećemo samo sanirati štetu, već i riješiti probleme. Prvi pomak je zaštita izvorišta i sigurniji uvjeti rada na vodocrpilištu Novi Bokanjac, a zatim i rješenje problema s Ričinom, za što ćemo u idućoj godini potrošiti 4 milijuna kuna, na rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Želimo vidjeti što se točno zbiva i kako dugoročno riješiti problem ugroze od poplave koju Ričina predstavlja Zadru, zaključio je Đuroković.

Nakon kraćeg izlaganja direktora Peronje o nastalim štetama i poduzetoj sanaciji uslijedio je i zajednički obilazak postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda.

 

 

Galerija