Hrvatske vode
 

Obilježena 50. godišnjica poplave u Zagrebu

U predvorju zgrade Gradske uprave Grada Zagreba u organizaciji Hrvatskih voda i Grada Zagreba 27. listopada 2014. godine održan je prigodni program u znak sjećanja na povijesnu poplavu koja je 1964. godine zadesila grad Zagreb. Programu su prisustvovali generalni direktor Hrvatskih voda, Ivica Plišić i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Sandra Švaljek.

Dokumentarnim filmom “Poplava” Bogdana Žižića, prigodnim govorima, prezentacijom današnjeg sustava zaštite od poplava grada Zagreba koju je pripremio Zoran Marković, zamjenik direktora VGO za gornju Savu, te otvaranjem izložbe fotografija “Poplava u Zagrebu 1964. godine” uz šezdesetak uzvanika i gostiju, obilježena je 50. godišnjica katastrofalne poplave u Zagrebu.

U noći s 25. na 26. listopada 1964. rijeka Sava je poplavila Zagreb, kada je došlo do pucanja nasipa. Posljedice poplave bile su katastrofalne, nabujala Sava poplavila je trećinu Zagreba i prekrila više od 6.000 ha gradskog područja na kojemu je živjelo 180 tisuća ljudi. Poplava je odnijela 17 ljudskih života, 40.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom, potpuno je uništeno 10.000 stanova i preko 3.000 gospodarskih zgrada.

Današnji sustav zaštite od velikih voda  rijeke Save koji je dimenzioniran na 1.000 godišnju pojavu velikih voda, uz stalan nadzor nad stanjem sustava, područje Grada Zagreba čini zaštićenim od velikih savskih voda.

Generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić istaknuo je: „50. obljetnicu velike poplave u Zagrebu  obilježavamo upravo u godini koju ćemo zasigurno pamtiti po još nezapamćenim vremenskim neprilikama i učestalim oborinama, koje su rezultirale nezabilježenim vodostajima na mnogim našim vodotocima uzrokujući velike vodne valove i poplave. Nažalost, svjedoci smo vremena kada se klimatske promjene kreću u neželjenom pravcu donoseći ekstremne oborine, uzrokujući štete na sustavima i imovini stanovništva. Vodno gospodarstvo će stoga morati intenzivno pristupiti izgradnji sustava obrane od poplava u Hrvatskoj, revidirajući i prilagođavajući ih novonastalim uvjetima. Za 100-postotnu izgrađenost sustava obrane od poplava potrebno je oko devet milijardi kuna. Do 2020. planira se utrošiti oko tri milijarde kuna, a do 2023. oko četiri milijarde kuna, za što će trebati veća sredstva nego što im sada iznose prihodi za tu namjenu. Stoga očekujemo dodatna sredstva, te apeliramo na solidarnost svih građana.“

Prisjećajući se katastrofalnog događaja iz 1964. godine za grad Zagreb zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek je rekla: „Iz ove prirodne nepogode koja je 1964. godine imala katastrofalne posljedice po stanovnike i grad Zagreb, možemo izvući pouku da se ovakve poplave uvijek mogu dogoditi, ali isto tako možemo izvući i pouku kako je Grad Zagreb reagirao prije 50 godina. Građani su djelovali solidarno, gradska uprava, gradske institucije zajedno s njima i vrlo brzo smo napravili ono što je bilo tada najnužnije – izgradili smo Savski nasip koji nas i dan danas čuva od velikih, tisućljetnih voda”.

Hrvatske vode su uz obilježavanje 50. godišnjice povijesne poplave grada Zagreba na savskom nasipu kod Boćarskog doma postavile informativni display i info pano u sjećanje na događaj koji je izmijenio budućnost grada Zagreba i vodnoga gospodarstva Hrvatske. Također, djelatnici Hrvatskih voda mogli su se prisjetiti ovog događaja, prigodnom izložbom i prikazom dokumentarnog filma „Poplava“ u auli zgrade Hrvatskih voda u Zagrebu.

 

Galerija

50. godišnjica poplave u Zagrebu50. godišnjica poplave u Zagrebu50. godišnjica poplave u Zagrebu50. godišnjica poplave u Zagrebu50. godišnjica poplave u Zagrebu50. godišnjica poplave u Zagrebu50. godišnjica poplave u Zagrebu50. godišnjica poplave u Zagrebu