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No: Question: Answer: 

1. Screw pumps for lifting stations 
Due to the fact that the design water level in the Krka, Q100, is 

218.5 maA (which is the same that shall be applied for the 

Orašnica at the location of the site) and because the flatness of 

the area (216 maA), according to VOL. 3 (section 2.2.1) “The 

plant shall be designed and constructed on such a level that a 

100 year flood level of the Orašnica and Krka river will not 

affect the operation, access to nor the quality of the effluent 

from the WWTP”. 

This means that, after influent pumping station, the water level 

in tanks must be about 220 maA (considering to have a gravity 

flow till the secondary sedimentation). 

Considering that both influent piplines are flowing into one 

manhole with an invert level of 214.48 maA the inlet lifting 

station must get a rising of water level of 5,50 mt. 

The screw pumps are not a good solution for this situation 

because they should have a total length of 9 - 10 metres 

(considering a maximum tilt of 38 °) that is too much for the 

size of machineries that could be used in Knin WWTP. 

Moreover the screw pumps technology has two disadvantages: 

- the lifting station with screw pumps has a footprint 

greater than submergible pumps solution (this is in 

contrast with section 2.3 of VOL. 3) 

- the lifting station with screw pumps cause more odour 

and aerosol than submergible pumps solution (odour 

According to requirement set in Volume 3, Clause 2.6.2 it is not possible to use 

submersible pumps for the influent lifting station. 

Regarding the height of the plant and pumping stations two Clauses are relevant 

and have to be read in conjunction:  

1. Volume 3, Clause 2.2.1 states: “The plant shall be designed and constructed on 

such a level that a 100 year flood level of the Orašnica and Krka river will not 

affect the operation, access to nor the quality of the effluent from the WWTP”. 

2. Volume 3, Clause 2.1 states: “The plant shall be operated as much as possible 

by gravity flow to reduce pumping works and related operational costs.” 

In conjunction these Clauses leave the possibility to design the influent pumping 

station and in particular the lifting height in such way that the plant can be 

operated by gravity flow for water levels e.g. below a 10 years flood level. In the 

case that higher water levels occur an effluent pumping station could provide the 

lifting height to the 100 year flood level. 
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and aerosol reduction is a goal of the project; section 

2.8 of VOL. 3) 

 
Is it possible to use submergible pumps for lifting stations? 

2. Slow speed vertical shaft surface aerators 
The vertical surface aerators in oxidation tank, are 

characterized by the fact that they can work with low hydraulic 

head: no more than 3,5 – 4,5 mt depending on the engine 

power. This means that in the WWTP of Knin (in which the 

volume of biological basins will be very big because “the 

process shall be based on extended aeration resulting in 

stabilized sludge”) the biological tanks will have a great 

footprint (this is in contrast with section 2.3 of VOL. 3). 

Moreover the surface aerators technology has other 

disadvantages: 

- a higher energy consumption than others technologies 

like air insufflation with blowers and disc diffusers (this 

is in contrast with the goal of reduction and 

optimization of the power consumption); 

- the surface aerators technology cause more odour and 

aerosol than submergible aeration systems; (odour and 

aerosol reduction is a goal of the project; section 2.8 of 

VOL. 3) 

- in cold seasons the surface aerators technology 

increases the cooling of mixed liquor which damage the 

biological process (especially de-nitrification effect); on 

It is not possible to use other aeration equipment then slow speed vertical shaft 

surface aerators. 
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the other side insufflation systems (hot air is 

introduced in mixed liquor) help to increase water 

temperature; 

 
Is it possible to use insufflation system for 

oxidation/nitrification phase? 

3. Plug flow process 

For the plug flow system, benefits related to less energy 

consumption due to lack of circulation of the aerated mixture, 

contrast with disadvantages due to the difficulty of regulating 

the process. 

It should especially monitor the oxygen content in the area 

ventilated, so that excess oxygen does not affect the 

subsequent denitrification. 

In a classic biological process scheme (anaerobic phase for 

phosphorus removal + anoxic phase for de-nitrification + 

aerobic phase for oxidation and nitrification) the regulation of 

the trial is easier; the energy consumption is insignificant: for 

example in Knin WWTP it will be about 3-4 kW. 

Is it possible to adopt a classic biological process scheme? 

No, it is not possible to adopt the classical biological process scheme. 

4. According Volume 3, 2.6.6, "The grit shall be washed …", please 

confirm that delivery of a grit "washer" is obligatory (and not a 

grit "classifier" as stipulated in Volume 3, 8.8.7). 

 
 

In Volume 2.6.6 the word “washed” can be read as “separated”. A “grit washer” 

is not foreseen. 
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5. According Volume 3, 2.6.11, second clause "… shall be such 

that either clarifier can be used with either aeration tank.", 

please confirm that at minimum two aeration tanks and two 

secondary settlement tanks (same sizes) are required 

obligatory already for the first extension phase. 

 

No, this is not confirmed. The Contractor is free to design the plant with either 

one or more parallel lines. In case two lines are proposed the statement in 

Volume 3, Clause 2.6.11, applies. For this question the following sentence in 

Clause 2.6.11 is relevant: "The connection between the aeration tanks and 

clarifiers shall be such that either clarifier can be used with either aeration 

tank". 

6. According Volume 3, 2.6.13, "Requirements", please confirm 

that two separate machines are obligatory required, namely 

one mechanical sludge thickening unit and one mechanical 

sludge dewatering unit. 

 

It is confirmed that the two processes shall be performed in two separate 

machines. 

7.  According Volume 3, 2.6.13, please state clearly, if the storage 

capacity for dewatered sludge of the containers solely and the 

storage area solely shall be at minimum for two weeks or if the 

storage capacity of the containers and the storage area 

together shall be at minimum two weeks. 

 

Volume 3, Clause 2.6.13 states that sludge shall be stored in containers and that 

the number of containers shall allow for the storage of a sludge production of 

two weeks. It further explains that the containers shall be on hard standing and 

under roof. The Contractor shall decide if, e.g. for operational reasons, 

additional roofed space for sludge storage is required to allow sludge storage 

longer than the minimum of two weeks. 

8. Please confirm that the last of the listed items, Volume 3, 2.7.3, 

"gas supervision system", is not applicable as no gas line 

(anaerobic digestion) is intended 

This is confirmed. 

9. According Volume 3, 9.9, transformers shall be delivered. 

Please state clearly, if 1+1 transformers for the first extension 

phase including 20% free capacity have to be delivered 

obligatory 

The tender document and the condition of the power company do NOT require 

1+1 transformers. 

10. Please confirm clearly, that all motor starter cubicles of MCCs Reference is made to Volume 3, Clause 15.1. In this case a more  recent  standard 
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have to be delivered obligatory according EN 60439-1, Form 3b 

according Volume 3, 9.12.23. 

 

is available and shall be applied. (EN 61439) 

11. I'd like to know if the notarized documents included in the 

tender must be apostilled (La Haya Apostille) by the Official 

Notary School or if it's enough that they are signed by a Spanish 

notary. 

Only public documents, as defined by the law of the country of the Contractor 

require an Apostille. For all other documents where certification is required a 

certification by the Public Notary is sufficient.  

Please refer to http://hcch.e-vision.nl/upload/abc12e.pdf and for Spain to  

http://esede.mjusticia.es/cs/Satellite/en/1200666550200/Tramite_C/121532629791
0/Detalle.html 

12. In relation with EuropeAid tender WATER SUPPLY AND 

SEWERAGE IMPROVEMENTS AND CONSTRUCTION OF WASTE 

WATER TREATMENT PLANT IN THE MUNICIPALITY OF KNIN - 

CONSTRUCTION OF WASTE WATER TREATMENT PLANT with 

reference to EuropeAid/129358/D/WKS/HR, I have a doubt 

with form 4.4. In the credit certificate model from the bank, I'd 

like to know what kind of information must be filled in where it 

says "under conditions set out in Rules and Regulations of 

________ in ". 

The rules and regulations are those of the Bank who is issuing the credit 

certificate / Letter of Intent. 

13. We confirm interest in participating in the Tender in subject 

and we thank you for the Site visit held in Knin last month. 
In the meantime in order to properly study the Tender 

Documents and to prepare a suitable offer, we are asking for a 

tender postponement of one month. 

The submission date for the tender is as published and will not be postponed. 

14. Could you provide us Location permit with particular 

conditions for connection to existing (communal) services 

from utility companies (or just detailed excerpts)? We are 

Reference is made to the Answer 23 of the Minutes of the Site visit and 

Clarification Meeting. The Conditions of the Power Company are published as 

INFO on the EuropeAid and Hrvatske vode web pages. 
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especially interested in the conditions for the relocation 

route of powerline. 

15. Could we install chamber for stone sedimentation (to 

protect screens and/or pumps) before pumping station? 

Yes. 

16. Could we install screens (two screens with 20 mm bar 

spacing) in front the pumping station? 

Yes. 

17. Could we flow measuring in open channel to change with 

pipe inductivity flow measure? 

No. 

18. Could we install compact pre-treatment unit (like as 

Huber Ro5.9) instead of fine screen, aerated grid 

chamber, sand classifier and sand storage? 

No.  

19. Is in aerated biological tank neccesary to have 

continuously nitrification and de-nitrification process? 

Yes. 

20. Could we remove from aerated tanks mixers? The question is interpreted as:“Can we offer an alternative system for aeration?” 

Please refer to question/answer 2 

21. Could we install in aerated tanks flat aerators (like as 

Aerostrip) and not vertical shaft aerators? 

Please refer to question/answer 2 

22. Could we return sludge pumps (archimed screw) change 

with air pumps (mammoth pump)? 

No. 

23. Could we change technology ? No. 

24. Please state clearly, if a bypass sewer for the whole 

treatment plant has to be considered for the offer. If yes, 

please specify the diameter or the maximum flow 

quantity. 

A bypass is required. The Contractor shall design and dimension the bypass for 

404 m3/h, based on data provided in table under Volume 3, Clause 2.2.3. 
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25. Volume 1, ITT, art 12.2, page 14 states under the 

Economic and financial capacity of candidate in case of 

joint venture /consortium: 

The lead member of joint venture/consortium must have 

access to sufficient credit and other financial facilities to 

cover the required cash flow for the duration of the 

contract. In any case, the amount of credit available must 

exceed the equivalent of 1,000,000 EUR. 

Does it mean that only lead member must issue such 

letter or the letters can be issued by other members of 

the consortium (including lead member) providing that 

total amount from all letters must exceed or be 

equivalent of 1,000.000 EUR? 

 

This means that the lead member shall have access to credit facilities exceeding 

the equivalent of 1.000.000 EUR. Credit facilities of joint venture partners cannot 

be summed up for compliance with the minimum requirement. 

26. Volume 3, Contractor's requirements, Art. 1.5.6. Site, 

page 13, states: 

One mid voltage line crosses the site. Because the 

conditions for works and constructions under or near the 

powerlines, as they are set by the power company, are 

too restrictive for the constructions at the site and the 

design and layout of the plant, the contractor shall change 

the routing of the power line in accordance with the 

requirements of the power company. 

Requirements from the power company issued for the 

project are precisely determining safe vertical and 

Yes, the routing of the power line has to be changed in any case. 
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horizontal distances for the buildings, people and 

vehicles from the lowest position of the power line. If 

contractor manage to design process and lay-out in such 

manner that in any circumstance such distances will be 

maintained, does in that case Contractor has to change 

the routing of the power line? 

27. Volume 3, Contractor's requirements, Art 2.6 Process and 

Process equipment in general gives description of the 

system without giving indication of the number of the 

aeration tanks and clarifiers. On the other hand for the 1st 

phase Tender drawings (stated as “layout is indicative 

only”) indicates that number of aeration tanks and 

clarifiers is 2 of each. 

Is the “two process lines” as shown on the drawings 

compulsory, or contractor can design system with “one 

process line” i.e. one aeration tank and one clarifier, 

providing that that solution is meeting all tender 

requests and guaranties? 

Please, see Answer to question 5. 

28. Volume I, IT, Annex 2 instructions are given for 

registration of a “Limited Liability Company”. 

Please confirm that in case of a consortium, opening of a 

branch office in Croatia by the foreign participants is not 

compulsory. 

Not confirmed 

 

Establishment of a locally registered company or a branch office is obligatory 

requirement for a Tenderer that will be awarded with a contract. 
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29. Please clarify demands in form 4.6.2. ( in connection with 

paragraph 12.1.9.) - What PLANTS we need to provide for 

A) construction plant (is it enough to provide only mobile 

concrete plant or You require some other plants; and C) 

OTHER PLANT (we planned to specify Designers computer 

equipment). 

“Plant” is herein defined as: „mobile mechanical equipment for construction of 

the Works as covered by this tender“. 

The Contractor shall provide a list of plant which he intends to use for the 

construction works. The list and the details shall demonstrate the ability of the 

Contractor to perform the Works. The Contracting Authority has not defined 

minimum requirements for the plant. 

The Contractor is free to list all plant he considers relevant. 

30. Please clarify can Process Designer be also nominated as 

Contractor's Representative. 

The Process Designer can be nominated as the Contractor’s representative if he 

also fulfils the minimum requirements as defined in Volume 1, Clause 12.2. 

 


