Hrvatske vode

Stranica je sufinancirana od strane Europske unije

10.10.2019.

Za razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ploče 249 milijuna kuna

U Pločama su potpisani Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za Projekt razvoja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ploče. Potpisali su ih ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, ravnatelj Javne ustanove Izvor Ploče Boris Palac i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević. Potpisivanju je prisustvovao i župan Dubrovačko - neretvanske županije Nikola Dobroslavić i pomoćnica ministra zaštite okoliša i energetike Elizabeta Kos.

„Projekt koji se pripremao godinama konačno ulazi u samu realizaciju. Oko 45 posto kućanstva na području Ploča je spojeno na mrežu javne odvodnje. Dakle realizacijom ovoga projekta ta priključenost će rasti preko 90 do 94 posto. Rješava se ogroman ekološki problem odnosno okolišni problem i to je ono što će definitivno biti najveći domet i najveće dostignuće tog projekta“, naglasio je ministar Ćorić

Projekt Ploče sufinancira se iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. gdje je Republici Hrvatskoj za vodnokomunalne projekte na raspolaganju 1,05 milijardi eura bespovratnih sredstava.

„Ovdje se također potvrđuje važnost Europskih fondova koji sufinanciraju sve ove projekte. Teško je zamisliti da bi ovakvom dinamikom mogli realizirati ove projekte da nije Europskih fondova. I to potvrđuje koliko je važno što smo članica Europske unije i da dobro koristimo Europske fondove“, izjavio je župan Dobroslavić.

Projekt je vrijedan 249 milijuna kuna s PDV-om, ukupni prihvatljivi troškovi iznose 199,2 milijuna kuna od čega 137,5 milijuna kuna čine EU sredstva. Preostalih 61,6 milijun kuna u projektu će osigurati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 24,6 milijuna kuna) te jedinice lokalne samouprave (12,3 milijuna kuna).

Projekt obuhvaća izgradnju sustava odvodnje na području grada Ploča te izgradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a razdoblje provedbe projekta je do svibnja 2022. godine.

„Do sada uvjeti i sustav javne odvodnje na području grada Ploča nije bio onakav kakav treba biti za zaštitu mora. Ovim ćemo priključiti više tisuća građana na sustav javne odvodnje i putem uređenog pročišćavanja otpadnih voda zbrinuti te vode, te podmorskim ispustom dužine 2,4 kilometra neškodljivo ispustiti u puno dublje more“, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Dovršetkom ovog projekta postići će se stupanj priključenosti na sustav odvodnje od 94 posto što znači da će ukupno 6944 stanovnika biti spojeno na novoizgrađeni sustav javne odvodnje, odnosno 3140 stanovnika više u odnosu na postojeće stanje. Također smanjit će se i gubitci u vodoopskrbi sa 72% na 58%.

„Bitno je naglasiti da je ovo definitivno jedan kamen temeljac koji je potreban za jedan generacijski iskorak. Iskorak u vidu tranzita samoga grada prema nekom gradu novih mogućnosti i gradu budućnosti. Na ovo možemo sagraditi cijelu priču koja će dovesti do transformacije grada u jedno mjesto gdje je puno ugodniji život“ , istaknuo je gradonačelnik Krstičević

Uz ugovore za EU Projekt Ploče potpisan je također i Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području aglomeracije Opuzen između Hrvatskih voda i Odvodnje Opuzen, a kojim započinju radovi na investicijama u vrijednosti 30 milijuna kuna (bez PDV - a).

Vezana galerija: 

Za razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Ploče 249 milijuna kuna

-->