Hrvatske vode
 

Hrvatske vode razveselile djecu u SOS Dječjem selu Lekenik

Hrvatske vode su uoči božićnih blagdana 19. prosinca, razveselile mališane SOS Dječjeg sela Lekenik gdje je održana promocija nove slikovnice „Voda izvor života-Zaštita voda“ i donirani dječji poklon paketi za svu djecu ovog slikovitog turopoljskog sela uz rijeku Savu.

Temeljni kamen za SOS Dječje selo Lekenik položen je svečano  10. rujna 1992., a u rekordna četiri mjeseca izgrađeno je 15 obiteljskih kuća za smještaj djece, zajedno s pratećim objektima i dječjim igralištem. O odgoju i njezi djece svakodnevno se brine 15 SOS mama, kojima pomažu SOS tete, direktor sela, pedagoški pomoćnik, psiholog i dva seoska majstora. Ova velika i složna SOS Obitelj dijeli iste životne obveze i radosti kao i svaka druga obitelj.

U svečano uređenoj dvorani društvenog doma okupilo se petnaestak najmlađih stanovnika sela, koji su sa zanimanjem prilazili i istraživali što će se to neobično dogoditi. Udobno su se i opušteno smjestili na podu dvorane i pažljivo slušali uvodnu pjesmicu Hrvoja koju je napisala i pročitala djelatnica Hrvatskih voda Nihada Omerdić. Djecu je s kornjačom Hrvoje i njegovom avanturom koja govori o zaštiti voda upoznala Marija Vizner, izmamivši od djece poglede čuđenja i zanimanja za priču koja je praćena lijepim ilustracijama. Odgovori djece na pitanja o očuvanju i štednji voda, upućivala su na visoku razinu brige o korištenju vode u selu.

Saznali smo da su oni vrlo odgovorni prema vodi, „gase“ vodu kada peru zube i skupljaju kišnicu. Za svaku pohvalu – pravi čuvari voda! Okupljeni oko edukativnog postera „izvaljeni“ na podu dvorane, ushićeno su prepoznavali što je ispravno a što neispravno pri korištenju i zaštiti voda u svakodnevnom životu. Predstavljanje slikovnice završeno je kratkim upoznavanjem s ilustratoricom Martinom Zelenika, koja je zajedno s djelatnicima Hrvatskih voda podijelila poklon ruksake s edukativnim slikovnicama svim prisutnim mališanima. Svoj djeci su donirani edukativni pokloni,  koji će ih zasigurno razveseliti u ovo blagdansko vrijeme, kada svi pružamo ruke jedni drugima i dijelimo toplinu i ljubav srca svoga.

Zajedničkom fotografijom završeno je druženje, uz obećanje da ćemo opet doći s novom slikovnicom i avanturama Hrvoja, ali i predstavom „Voda je život“ u kojoj će ih Oskar Znanjić naučiti kako se čuva voda i Zemlja.

Zahvaljujemo svim djelatnicima SOS DS Lekenik, svim SOS mamama i tetama, a posebno mališanima na ovom predivnom druženju koje će nas uvijek podsjećati da se najljepše stvari kriju u malim stvarima – lijepoj riječi i ljubavi, koje uvijek možemo podijeliti s drugima i tako ih toplo zagrliti!

Našim malim prijateljima i djelatnicima SOS Dječjeg sela Lekenik želimo blagoslovljen Božić i sretnu i uspješnu 2015. godinu!

Galerija

Djeca analiziraju edukativni posterSOS Dječje selo LekenikAutori slikovnice s tetamaSOS Dječje selo LekenikPrezentacija