Hrvatske vode
 

Hrvoje u knjižnici Sesvete

Na poziv knjižnice Sesvete u petak 11. travanj 2014. godine održana je prezentacija slikovnice „Život uz rijeke-Poplave“  u kojoj se 47 učenika Osnovne škole Luka iz Sesveta upoznalo s maskotom kornjačom Hrvoje i  njegovim avanturama u prvoj slikovnici dječjeg programa Hrvatskih voda.

Tko je kornjača Hrvoje? Što su ugrožene  i invazivne vrste? Što je voda i u kakvim stanjima se pojavljuje u prirodi? Kako se rijeke pune vodom? Što su poplave i kako do njih dolazi? Kako se ponašati za vrijeme poplava i koga slušati? Sve su to pitanja o kojima je na djeci primjeren način govorila Marija Vizner, prezentirajući sadržaj slikovnice.

Uvodno se auditoriju - učenicima drugog i trećeg razred OŠ Luka i učiteljicama Ivi Kovačić, Nataliji Damjanović i Ljiljani Frigan obratila knjižničarka Biserka Gašparac koja je predstavila temu i goste, djelatnike Hrvatskih voda. U interaktivnom predstavljanju slikovnice, mnoge ručice učenika podignute u zraku govorile su da znaju i da žele dati svoje točne odgovore na pitanja, pa se tako pokazalo da su život uz rijeke, poplave i maskota Hrvoje vrlo zanimljive teme mališana.

Najveće oduševljenje i osmijeh izmamile su slikovnice, koje su za uspomenu na ovaj susret, podijeljene svakom učeniku. Nije se čekalo dugo i netom primljena slikovnica otvarala se isti tren, tražeći u njoj prve riječi Hrvoja i slike svega onoga što su netom čuli iz prezentacije. Obostranom zadovoljstvu nije bilo kraja, a topli zagrljaj, očito oduševljene učenice, rekao nam je sve. Ponekad jedna gesta govori tisuću jezika, a sam čin iskrenog dodira i stiska govori više nego bilo koja riječ. Bilo je to pravo zadovoljstvo i najveća nagrada svima nama u Hrvatskim vodama.

Bogato uređen i osmišljen ambijent knjižnice u Sesvetama koji su krasili i posteri slikovnice bio nam je nakratko vrlo ugodan radni prostor, koji smo zamijenili uredom, u kojem smo pokazali našim budućim generacijama i široj javnosti da briga o vodama počiva na razumijevanju njenih zakonitosti i uvažavanja njenih pravila.

Vjerujemo da su učenici iz knjižnice izašli obogaćenim novim znanjima i boljim razumijevanjem odnosa u prirodi, što će im koristiti u budućem životu. Zahvaljujemo djelatnicima knjižnice Sesvete, učiteljicama i učenicima Osnovne škole Luka iz Sesveta na ugodnom druženju, te najavljujemo svoje slijedeće druženje s učenicima i knjižnicom u gradu Novska.

Galerija

Knjižnica SesveteKnjižnica SesveteKnjižnica SesveteKnjižnica SesveteKnjižnica Sesvete