Hrvatske vode
 

Izvješće mjera obrane od poplava za područje srednje i donje Save 27/5/15 u 9 sati

Vodostaji rijeke Save tijekom  noći  bili su u daljnjem porastu nizvodno od Stare Gradiške  do Županje, dok su na uzvodnom dijelu bili u opadanju, pri čemu su i dalje na snazi mjere pripremnog stanja obrane od poplava za dionice mjerodavnih vodomjera Sava: Crnac, Stara Gradiška, Mačkovac, Davor, Slavonski Kobaš, Slavonski Brod, Slavonski Šamac i Županja, a za dionice mjerodavnog vodomjera Sava:  Ustava Trebež i Jasenovac na snazi su redovne mjere obrane od poplava.  Trenutno su vodostaji u daljnjem porastu nizvodno od Stare Gradiške do Županje, dok su na uzvodnom dijelu u daljnjem opadanju. U slijedećih 36-48 sati očekivani vodostaj Sava Županja: +730 +/- 30 cm što znači pripremne mjere obrane od poplava.

Vodostaji rijeke Kupe tijekom noći  bili su u opadanju na svom cijelom toku, pri čemu su za dionice mjerodavnog vodomjera Kupa Farkašić  i dalje na snazi izvanredne mjere obrane od poplava čije ukidanje se očekuje tijekom današnjeg dana, a mjere pripremnog stanja  i dalje su na snazi za dionice mjerodavnog vodomjera Kupa  Jamnička Kiselica. Trenutno su vodostaji u daljnjem opadanju na svom cijelom toku.

Vodostaji rijeke Korane tijekom noći  bili su u daljnjem opadanju na svom cijelom toku, pri čemu više nema proglašenih mjera obrane od poplava.

Svi ostali vodostaji su u daljnjem opadnaju odnosno stagnaciji. Prema raspoloživim podacima tijekom slijedeća tri do deset dana  ne očekuju se značajnije oborine  području  srednje i donje Save te je za očekivati postupnu stabilizaciju vodostaja uz postupno ukidanje proglašenih mjera obrane od poplava.