Hrvatske vode
 

Započeo novi ciklus edukacija najmlađih u 2019. godini

Prvim posjetama učenika OŠ Alojzija Stepinca i OŠ braće Radić Botinec u Zagrebu započeo je novi ciklus ovogodišnjih edukativnih prezentacija slikovnica Hrvatskih voda za škole i vrtiće. Mališani diljem Hrvatske uživaju u druženju s maskotom Hrvatskih voda – kornjačom Hrvojem (riječna kornjača iz Neretve), koji kroz svoje avanture u četiri edukativne slikovnice na zabavan način prezentira teme zaštite, korištenja i očuvanja voda. Kroz priče iz slikovnica i igru s lutkicom Hrvoja  djeca mogu saznati: što su poplave, čemu služe nasipi, što su zečji nasipi, što radi vodočuvar, zašto i kada zovemo broj 112, što su podviri, što su poplavna područja, tko onečišćuje vode, što je otpadna voda i kako se pročišćava, što su kisele kiše, kako možemo vodu štedjeti i smanjiti njeno onečišćenje, zašto voda treba čovjeku i zašto ju moramo čuvati, od kuda dolazi pitka voda, što je kanalizacija a što uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. U izradi slikovnica sudjelovale su stručne radne skupine djelatnika Hrvatskih voda, tekstove u rimi napisala je Marija Vizner, a šarene i vizualno poučne crteže ilustrirali su Martina Zelenika Moon i Marko Pinjuh. Svaka slikovnica opremljena je dodatnim zadatcima, naljepnicama i posterima, dok četvrta slikovnica sadrži društvenu igricu „Zaplivaj s nama“ koju su osmislili učenici četvrtog razreda OŠ Rugvica.

Oglas

Ponuda vlasnicima/suvlasnicima nekretnina na području k.o. Mala Švarča za sporazumno rješavanje pitanja stjecanja prava vlasništva na nekretninama u svrhu izgradnje nasipa uz desnu obalu Mrežnice te lijevu i desnu obalu Korane za zaštitu naselja logorište, Mala Švarča i Turanj, 2. Skupine – mjera 2.

Slovenski i hrvatski partneri zajedno smanjuju rizik od poplava

Hrvatska zajedno sa susjednom Slovenijom realizira brojne uspješne prekogranične projekte među kojima su i strateški projekti FRISCO, u sklopu kojih se, na obje strane granice, provode aktivnosti smanjenja rizika od poplava na prekograničnim riječnim slivovima.

PROLINE-CE – Zaštita resursa pitke vode učinkovitim upravljanjem zemljišta i nestrukturalne mjere obrane od poplave

PROLINE-CE je europski projekt sufinanciran od strane Europske unije u okviru financijskog instrumenta iz programa INTERREG - Central Europe 2014-2020 kao jednog od ciljeva europske kohezijske politike.

Održana LIFE konferencija “Rezultati i dobrobiti LIFE projekata”

Na konferenciji su predstavljeni uspješni hrvatski i inozemni projekti sufinancirani u okviru Programa LIFE- financijskog instrumenta Europske unije koji se od 1992. godine provodi u Europskoj uniji. LIFE konferencija “Rezultati i dobrobiti LIFE projekata”, u organizaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike, održana je u utorak 12. veljače 2019. godine.

Započeli radovi na projektu „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“

Ovim projektom čija je ukupna vrijednost 480.701.190,14 HRK, na sustav odvodnje u ovom dijelu Hrvatske priključit će se 8.269 kućanstava. Više od 160 kilometara cjevovoda i 62 crpne stanice bit će izgrađeno i rekonstruirano u okviru danas započetih radova na projektu „Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna“. Riječ je o radovima čija je vrijednost 356.541.609,00 HRK,  a koji su dio projekta koji se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“.

Hrvatske vode kao pridruženi strateški partner na međunarodnom projektu CAMARO D

CAMARO-D je europski projekt sufinanciran od strane Europske unije u okviru financijskog instrumenta Interreg Danube Transnational Programme (DTP) kao jednog od ciljeva europske kohezijske politike.

Premijer posjetio radove na uređenju obala Male Neretve

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je radove na uređenju obala Male Neretve kojima će se omogućiti prihvaćanje dijela vode rijeke Neretve i vode lokalnog sliva na lijevom zaobalju Neretve.

Na sjednici Vlade u Dubrovniku potpisan ugovor o izgradnji Centra obrane od poplava u Opuzenu

Na sjednici Vlade u Dubrovniku, ministar državne imovine Goran Marić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su Ugovor o kupoprodaji nekretnina u Opuzenu koje su u vlasništvu Republike Hrvatske, a na kojima se planira izgradnja Centra obrane od poplava u Opuzenu.

Prognoza i stanje vodostaja

Hidrometeorološki uvjeti

U protekla 24 sata došlo je do stabilizacije vremenskih prilika, odnosno u većini krajeva Hrvatske pale su tek male ili neznatne količine kišnih oborina što je povoljno utjecalo na opadanje vodostaja na većini vodotoka, osobito u njihovim gornjim tokovima kao i na manjim bujičnim tokovima na području Istre, Kvarnera, Gorskog kotara i Like.

 

Stranice