Hrvatske vode
 

7. hrvatska konferencija o vodama - „Hrvatske vode u zaštiti okoliša i prirode“

U Opatiji se održava 7. hrvatska konferencija o vodama s međunarodnim sudjelovanjem s tematskim nazivom "Hrvatske vode u zaštiti okoliša i prirode". Konferencija o vodama održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a u organizaciji Hrvatskog društva za odvodnju i navodnjavanje u suradnji sa šesnaest strukovnih društava čiji je rad vezan uz problematiku voda.
 
Hrvatska konferencija o vodama održava se tradicionalno svake četvrte godine, a prva je održana 1995. godine te ima značajnu ulogu u promicanju vodnog gospodarstva u Hrvatskoj.
 
Razgranatom strukturom tematskih područja, konferencija omogućava znanstvenicima i stručnjacima vezanim za vodno gospodarstvo sudjelovanje, razmjenjivanje i promicanje mnogih značajnih dosega struke. Do sada je održano šest konferencija i to 1995. i 1999. godine u Dubrovniku, 2003. godine u Osijeku te 2007, 2011. i 2015. godine u Opatiji.
 
Zbornik radova 7. hrvatske konferencije o vodama sadržava 117 radova. Objavljene radove pripremilo je ukupno 327 autora i koautora iz Hrvatske i inozemstva od čega 286 autora i koautora iz Hrvatske (87 %) i 41 autor i koautora iz inozemstva (13 %). Inozemni autori i koautori su iz Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Srbije i Velika Britanije.
 
Na konferenciji će se raspravljati o stanju voda i upravljanju vodama u Hrvatskoj kroz različite teme: stanje voda i o vodi ovisnih ekosustava, hidroloških ekstrema i njihovih posljedica, trendova - oborine, kopnene površinske vode, podzemne vode, prijelazne vode i priobalno more, sustavi uređenja i korištenja voda i zemljišta - stanje i razvojni projekti, sustavi javne vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda - stanje i razvojni projekti te vodna politika, obrazovanje, vodnogospodarsko planiranje, međunarodna suradnja i sudjelovanje javnosti.
 
U okviru konferencije bit ce održan i okrugli stol na temu međunarodne suradnje u vodnom gospodarstvu.

Galerija