Hrvatske vode
 

Održan radni sastanak na temu Sutlanskog/Vonarskog jezera

Modernizacija pregrade Vonarje je predmet zajedničkog projekta Prekogranično usklađeno smanjenje rizika (FRISCO 2.1.)

Drugi radni sastanak na temu Sutlanskog/Vonarskog jezera održali su danas ministar zaštite okoliša i energetike Republike Hrvatske dr.sc. Tomislav Ćorić i ministar za gospodarski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravko Počivalšek. Sastanku je nazočio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa svojim suradnicima.

Cilj sastanaka bio je utvrditi status aktivnosti dogovorenih na sastanku koji je održan u travnju 2018. godine u Rogaškoj Slatini, u Sloveniji, gdje su se ministri usuglasili da je reteniranje vodnog vala rijeke Sutle u interesu obje strane jer su trenutno ugrožene poljoprivredne površine, infrastruktura (ceste, granični prijelazi) i domaćinstava te poslovni objekti koji se nalaze nizvodno od pregrade Vonarje.

Na danas održanom sastanku dogovoren je nastavak vodnogospodarske suradnje dviju država te je dana podrška ideji revitalizacije Sutlanskog/Vonarskog jezera koje danas služi kao retencija s osnovnom namjenom zadržavanja velikovodnog vala Sutle i povećanja zaštite od poplave nizvodnog područja.

„Između Slovenije i Hrvatske je uspostavljena jaka gospodarska suradnja koja se između ostaloga temelji i na turističkim potencijalima. Veseli me da smo posljednjih nekoliko mjeseci uspjeli učiniti značajne pomake, razgovori koje smo vodili bili su iznimno uspješni te imamo posve realan, međusobno usklađen nacrt čije će se dobrobiti osjetiti s obje strane granice“ naglasio je nakon sastanka slovenski ministar Počivalšek.

Realizaciju ovoga projekta, odnosno ojezerivanje akumulacije i korištenje iste u turističke namjene, podržavaju općine Zagorska Sela i Hum na Sutli odnosno Krapinsko-zagorska županija s hrvatske, te općine Rogaška Slatina i Podčetrtek odnosno Savinjska regija sa slovenske strane na čijem se području nalazi akumulacija. Republika Hrvatska također u potpunosti podržava ovaj projekt.

„Svjesni smo da u provedbi zacrtanih ciljeva, u relativno kratkom roku do kraja godine, postoji niz izazova, no vjerujemo da je cilj Projekta, a to je smanjenje rizika od poplava za stanovništvo obiju država te dodatna vrijednost korištenja tog prostora, apsolutno vrijedan svog uloženog truda“ rekao je ministar Ćorić, dodavši da je današnji sastanak, kao i onaj u Rogaškoj Slatini, važna prekretnica za nastavak hrvatsko- slovenske vodnogospodarske suradnje.

Inače, modernizacija pregrade Vonarje je predmet zajedničkog projekta Prekogranično usklađeno smanjenje rizika (FRISCO 2.1.), a ministri Ćorić i Počivalšek su ocijenili da realizacija zaključaka ide u željenom smjeru i u rokovima te su još jednom dali neupitnu podršku ovom projektu.

Galerija