Hrvatske vode
 

Potpisani ugovori za sustav navodnjavanja u Osječko – baranjskoj županiji

 

Potpisani ugovori za sustav navodnjavanja u Osječko – baranjskoj županiji

 

Posljedice klimatskih promjena ostavljaju sve više traga na poljoprivrednu proizvodnju. Posljednjih godina intenzivno se radi na pripremi i izgradnji sustava navodnjavanja kako poljoprivredna godina ne bi ovisila o vremenskim uvjetima. Prošle su godine Hrvatske vode s Osječko baranjskom županijom potpisale Sporazum o sufinanciranju izgradnje sustava navodnjavanja Puškaš tijekom tri godine, a danas ugovor za 2020. godinu kojim se za izgradnju osigurava 8,75 milijuna kuna.

 

Trogodišnji Ugovor o sufinanciranju Programa izgradnje sustava navodnjavanja Puškaš, vrijedan je 17 milijuna kuna, a prema današnjem ugovoru koji su potpisali župan Ivan Anušić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obveza Županije iznosi 1,75 milijuna kuna, a Hrvatskih voda 7 milijuna kuna.

 

„Nastavak je to intenzivne suradnje s Hrvatskim vodama s kojima razvijamo brojne, višemilijunske projekte poput aglomeracija, sustava navodnjavanja, odvodnje i vodoopskrbe. Riječ je o kapitalnim projektima koji će osigurati kvalitetu života i rada na našem području. Kada govorimo o sustavima navodnjavanja, važno je istaknuti kako su oni Slavoniji i Baranji kao poljoprivrednom kraju neophodni“, rekao je župan Ivan Anušić.

 

Sustav navodnjavanja Puškaš obuhvaća 916 hektara na području općine Draž, a potrebne količina vode za navodnjavanje osigurat će se iz akumulacije Topoljski Dunavac pa je predviđena izgradnja 11 novih ustava s odgovarajućim propustima na kanalskoj mreži melioracijskog sustava Puškaš.

 

„Budući da je uočeno da se crpljenjem vode iz Topoljskog Dunavca narušava njegov biološki minimum, planirana je i izgradnja crpne stanica Šarkanj na Šarkanjskom Dunavcu kako bi se osiguralo potrebne količine vode za biološki minimum, kao i za optimalno stanje vode za navodnjavanje za vrijeme sušnih razdoblja“, naglasio je Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda.

 

Također, potpisan je i Ugovor o sufinanciranju izrade projektne i druge dokumentacije za 6 sustava navodnjavanja na području Osječko-baranjske županije za 2020. godinu u vrijednosti 3,22 milijuna kuna. Županija kao Naručitelj osigurava 30 % što iznosi milijun kuna, dok Hrvatske vode osiguravaju 2,2 milijuna kuna.

 

Potpisali su i ugovore o komisionom vođenju tri projekta iz Programa izgradnje sustava javnog navodnjavanja. Naime, Osječko-baranjska županija izgradnju sustava navodnjavanja najvećim dijelom provodi iz sredstava Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020. godine pa je na natječaj Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnijela zahtjeve za potpore za izgradnju još tri sustava, što je usvojeno donošenjem odluka o prihvatljivosti ulaganja. Županija je s Agencijom 20. prosinca 2019. godine zaključila ugovore o financiranju tih projekta, a danas su potpisani ugovori kojima se komisiono vođenje projekata povjerava Hrvatskim vodama.

 

„Sjajne vijesti za poljoprivrednike jer smo došli do trenutka da su osigurana sredstva za tri sustava navodnjavanja za koje su korisnici već potpisali ugovor o priključenju i svjesni su da će biti u obvezi platiti naknadu, no ozbiljna poljoprivredna proizvodnja nije moguća bez navodnjavanja“, rekla je pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Silva Wendling i dodala kako će benefiti ipak biti značajno veći od samih troškova koje će poljoprivrednici imati.

 

Agencija je za Sustav navodnjavanja Budimci-Krndija na području općine Podgorač odobrila potporu od 26,26 milijuna kuna, za Sustav navodnjavanja Poljoprivredni institut Osijek na području Grada Osijeka 13 milijuna kuna, a za Sustav navodnjavanja Mala šuma-Velik vrt na području Općine Ernestinovo 9,5 milijuna kuna.

 

Intenzitet potpore iznosi 100% svih prihvatljivih troškova pa je ukupan iznos potpore gotovo 49 milijuna kuna, a ukupni obuhvat tih sustava navodnjavanja je 854,50 hektara.