Hrvatske vode
 

Poziv na natječaj „Najmlađi za vode Hrvatske 2018.-2019.“

Pozivamo učenike i nastavnike osnovnih škola da se uključe u natječaj Hrvatskih voda pod nazivom „Najmlađi za vode Hrvatske 2018. - 2019.“ s temom „Nikoga ne smijemo ostaviti po strani – svi trebamo vodu!“  usklađenog s temom Svjetskog dana voda 2019. „Leaving No One Behind (Human Rights and Refugees)“, čiji radovi trebaju obraditi pitanja: zašto je voda važna za život i čovjeku; tko i kako onečišćuje vode i okoliš; kako možemo smanjiti onečišćenje voda i okoliša; je li otpadna voda otpad i može li se ponovno upotrijebiti; možemo li koristiti zdence, česme i izvore u nedostatku javnih vodoopskrbnih sustava; kako možemo smanjiti upotrebu vode iz plastičnih boca i povećati korištenje vode za piće iz slavina; može li voda uzrokovati humanitarnu krizu i koje skupine ljudi su najugroženije po pitanju pristupa i korištenju voda; mogu li klimatske promjene i poplave utjecati na kvalitetu i dostupnost pitke vode; kako očuvati šume, livade, močvare i druge prirodne resurse od degradacije i uništenja; kako očuvati prirodne podzemne spremnike vode od negativnih utjecaja čovjeka; kako možemo smanjiti onečišćenje vode i štedjeti vodu u domaćinstvu; možemo li izborom hrane utjecati na smanjenje potrošnje vode za proizvodnju namirnica, itd.

Osnovni ciljevi petog ciklusa natječaja, koji se provodi od 2014. godine, usmjereni su na: poticanje učenika i nastavnika na kreativan pristup učenju i prezentaciji nastavnog gradiva iz područja prirodnih znanosti vezanih uz temu očuvanja voda i okoliša; utjecaja čovjeka na prirodne potencijale i resurse kao generatora očuvanja bioraznolikosti i vodnih resursa; podizanje svijesti o nužnosti aktivnog djelovanja i uključivanja svakog pojedinca u očuvanje prirodnih resursa Hrvatske i razvijanje osnovnih humanih i socijalnih vrijednosti kroz razumijevanje važnosti vode kao uvjeta života svakog čovjeka i njegovog prava na vodu.

Učenički radovi se mogu dostaviti prema propisanim kategorijama i kriterijima do 15. veljače 2019.

Sve dodatne informacije i pitanja o natječaju možete dobiti na mob. 099 8070663 u vremenu od 8 do 16 sati radnim danom te upitom na e-mail marija.vizner@voda.hr

Kategorije i kriteriji te prijavnica za natječaj, nalaze se u priloženim dokumentima.