Hrvatske vode
 

Predsjednica otvorila radove uređenja desne obale rijeke Drave u Osijeku

U Osijeku je svečano obilježeno otvaranje radova na najzahtjevnijoj dionici uređenja desne obale rijeke Drave na području grada Osijeka (poddionica Stara luka Tranzit), čija je vrijednost 55,7 milijuna kuna.

Otvorenju radova uz predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, prisustvovali su i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

- U Osijeku su od 1967. godine krenuli radovi na izgradnji osječkih obala i promenade. Nakon više od 50 godina konačno smo u mogućnosti spojiti dva dijela grada što je zasigurno bila težnja svih vodnogospodarstvenika i građana Osijeka. Nastojali smo ne samo graditi obaloutvrdu nego i stvoriti dodatne vrijednosti te omogućiti biciklistički koridor, šetnicu, odmorišta i sve što traži današnje vrijeme te nadograditi s urbanom opremom što sve radimo u suradnji s Gradom Osijekom – rekao je Đuroković.

- Ovaj projekt je izuzetno velik, kompleksan, financiran velikom većinom od strane Hrvatskih voda i resornih ministarstava iz proračunskih sredstava i jasno pokazuje smjer i odnos Vlade RH prema istoku Hrvatske – zaključio je župan Anušić.

Radovi uređenja obale na području grada Osijeka se provode za potrebe zaštite od štetnog djelovanja voda u cilju stabilizacije obale i obalnog pojasa, kao i obrane od poplava. Istovremeno, uređenjem obale omogućava se korištenje obalnog pojasa za različite društvene sadržaje, odnosno šetnice i biciklističke staze s odmorištima i potrebnom urbanom opremom.

- Drago mi je da je projekt u ovoj fazi konačno dočekao i svoju realizaciju, ta realizacija je predviđena na nekoliko godina, a obećat ću da ćemo od strane hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike ići za tim da se projekt što više ubrza – kazao je ministar Čorić.

Iako je uvijek bila pri vrhu prioriteta u uređenju javnih površina grada, najljepše uređena obala u Hrvatskoj dugo je čekala svoj nastavak prema Donjem gradu.

Cjelovit projekt uređenja obale rijeke Drave podijeljen je u četiri poddionice, a ovim svečanim otvorenjem, započinju radovi na najzahtjevnijoj dionici na području Stare luke Tranzit koja će omogućiti spajanje uređene obale između Gornjeg i Donjeg grada.

Ukupna vrijednost svih poddionica projekta uređenja desne obale rijeke Drave je oko 120 milijuna kuna, a projekt zajednički sufinanciraju Hrvatske vode u iznosu većem od 90% i Grad Osijek u preostalom iznosu.

Ukupnim dovršenjem projekta uređenja desne obale rijeke Drave u Osijeku ujedno će se omogućiti neprekidni koridor šetnice i biciklističke staze od Gornjeg do Donjeg grada u dužini od 6 kilometara što predstavlja iznimnu vrijednost jedinstvenu za hrvatske, ali i europske prilike.

Koridori Promenade i ulica razdvojeni su zaštitnim protupoplavnim armiranobetonskim zidom koji nadvisuje Promenadu za 80 cm, što u potpunosti omogućava obranu od poplava grada Osijeka od velikih voda rijeke Drave.

Hrvatske vode su na području grada Osijeka, uz projekt Uređenje desne obale rijeke Drave od rkm 16 do rkm 19 koji se trenutno realizira, do sada privele kraju: projekt Uređenje desne obale rijeke Drave – rekonstrukcija obaloutvrde rkm 22 koji je završen 2014. godine i projekt Uređenje lijeve obale rijeke Drave – rekonstrukcija nasipa Drava – Dunav u Osijeku (Podravlje) koji je završen 2015. godine. Planiran je još i projekt Uređenje lijeve obale rijeke Drave – rekonstrukcija i dogradnja nasipa i obaloutvrde - ZOO vrt.

Za navedene projekte Hrvatske vode na području Grada Osijeka uložit će oko 148,65 milijuna kuna od čega je do sada realizirano 28,29 milijuna kuna, a ugovoreno je još 82,76 milijun kuna.

- Velika zahvala svima i očekujemo da danas počinju radovi, a onda kreće sve ono što je bitno - Osijek novi, drugačiji i bolji za stvaranje uvjeta naših ljudi naše djece da ostaju ovdje, a ne da odlaze. To možemo samo svi sinergijski i zato je jako važno da Vlada, Županija, Grad, naša Predsjednica i svi ministri zajedno radimo poslove u korist Hrvata, naših građana i na tomu im velika hvala – rekao je gradonačelnik Vrkić.

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović istaknula je kako je važna sinergija u razvoju svih krajeva Hrvatske, a projekt Hrvatskih voda koji se provodi u Osijeku upravo to i pokazuje. Potom je svečano proglasila radove na najzahtjevnijoj dionici uređenja desne obale rijeke Drave na području grada Osijeka – otvorenima.

Galerija