Hrvatske vode
 

Prognoza vremena i stanje vodostaja

Na temelju mjerodavnih prognoza DHMZ-a od 26. studenog 2021. godine, na cijelom području Republike Hrvatske mogu se očekivati umjerene (kontinentalna Hrvatska, prije svega Gorski Kotar i Lika) do vrlo jake pretežno kišne oborine, sa većim intenzitetom na području primorske Hrvatske i njenog zaleđa, a najviše na području Dalmacije odnosno južnog Jadrana, gdje se očekuju trodnevne oborine od 30 mm/m2 pa do 100 mm/m2, a lokalno i više od toga.

Uslijed prognoziranih količina oborina, na području Dalmacije mogu se očekivati urbane poplave, na naročito na području Dubrovnika, Splita, Makarske i Ploča, gdje se očekuju 12 satne oborine od 36mm/m2 do čak 62mm/m2 i 12 satne oborine od 24 mm/m2 do 33mm/m2, a moguće je da budu lokalno i veće od toga.

Na području kontinentalne Hrvatske, na slivovima Save i Dunava očekuje se umjereni porast vodostaja do 01. prosinca 2021., a samo će na par branjenih dionica većih vodotoka, prouzročiti blagi ulazak u pripremno stanje obrane od poplava. Trenutačni vodostaji su još uvijek na velikoj većini vodotoka u domeni srednje niskih voda.

Djelatnici Hrvatskih voda kontinuirano prate razvoj hidro meteoroloških prilika na područjima na kojima se očekuju velike oborine kako bi mogli pravovremeno reagirati i poduzeti sve potrebne mjere.

Prognoza vremenskih uvjeta za Hrvatsku sutra, 27.11.2021.

Promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Povremeno će padati kiša, na Jadranu i uz njega izraženija, a ponajprije u Dalmaciji praćena grmljavinom. U najvišim predjelima Like i Gorskog kotara mogući su susnježica i snijeg, a u noći i ujutro i u dijelu sjeverozapadne Hrvatske. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar, na Jadranu ponegdje i jak. Najniža jutarnja temperatura od 0 do 5, na Jadranu između 8 i 13 °C. Najviša dnevna od 6 do 11, na Jadranu između 12 i 17 °C.

Izgledi vremena od 28.11. do 30.11.2021.

Nedjelja će biti djelomice sunčana uz promjenljivu naoblaku. Mjestimice će padati kiša, osobito na Jadranu gdje može biti obilnija, a u gorju ponegdje i snijeg. U noći na ponedjeljak će uz pad temperature snijega biti i mjestimice u nizinama. Početkom radnog tjedna sunčanije, a još malo kiše može u ponedjeljak pasti na krajnjem jugu. Umjeren i jak jugozapadni vjetar, na moru povremeno i olujno, okrenut će na slab do umjeren sjeveroistočnjak te umjerenu do jako buru duž Jadrana. Od ponedjeljka hladnije.