Hrvatske vode
 

Projekt „Lijepa naša Sava“ u Sisku

U okviru manifestacije „Bojevi za Sisak“ u organizaciji Coca-Cola Hrvatska, Gradskog muzeja Sisak i Turističke zajednice grada Siska u nedjelju, 18. i 19. lipnja, održan je društveno odgovorni projekt „Lijepa naša Sava“ u utvrdi Stari grad Sisak.

Posjetitelji su organiziranim prijevozom – turističkim brodom „Juran i Sofija“ mogli doći iz središta grada do utvrde gdje su im bili predstavljeni tradicijski obrti, rukotvorine i zanati savskog kraja, streličarstvo i srednjovjekovni sajam, srednjovjekovne bitke i slobodne borbe u autentičnim oklopima te razne radionice za djecu i odrasle. Hrvatske vode su cjelokupnom programu doprinijele svojim edukativno-zabavnim radionicama pa su posjetitelji i mališani na štandu mogli vidjeti pokretni laboratorij za istraživanje vode te uživati u likovnim radionicama i edukativnom eko-kvizu. Naš tim iz laboratorija, Maja Miličić i Krešimir Maldini, uspješno je prezentirao kakvi se sve organizmi nastanjuju u rijeci Savi. Na vrlo zanimljiv način podučavali su posjetitelje o kemijskim i biološkim metodama ispitivanja stanja voda u raznim tipovima staništa. Najmlađim posjetiteljima predstavljena je slikovnica o korištenju voda u kojoj je pozornost i ovaj puta privukla maskota Hrvoje, koji je bio čest motiv na crtežima. Malo starije školarce privukao je edukativni eko-kviz u kojem su pokazali odlična znanja na temu voda, a usput i nešto naučili.

Bez obzira na loše vremenske uvjete, štand je bio cijelo vrijeme popunjen dječicom s kojom su se družile djelatnice Hrvatskih voda Marija Vizner i Iva Šutić, a prikupljen je velik broj ispunjenih eko-kvizova i crteža. Podsjećamo, cilj ovog društveno odgovornog projekta ima zajednički cilj – promicanje svijesti o važnosti očuvanja rijeke Save i povratka građana na nju te poticanje održivog gospodarstva i ekoturizma. Završni sajam ovogodišnjeg devetog izdanja projekta „Lijepa naša Sava“ u okviru kojeg će Hrvatske vode imati svoj štand, održat će se 1. srpnja u Slavonskom Brodu, na šetalištu kod starog stadiona, uz tradicionalnu manifestaciju Fišijade i natjecanja u pripremi ribljeg paprikaša.

Galerija