Hrvatske vode
 

Stanje i prognoza vodostaja

 

I dalje su na snazi pripremne mjere obrane od poplava na području gornje, srednje i donje Save s obzirom na prognozirane obilne kiše i olujna nevremena koja mogu izazvati nagli porasti vodostaja.

Rijeka Sava

Vodostaji Save su u blagom porastu s tendencijom blagog porasta, u domeni niskih i srednje niskih voda. Tijekom idućeg tjedna moguć je porast donjeg toka rijeke Save zbog njenih desnih pritoka iz Bosne i Hercegovine.

Rijeka Kupa

Vodostaji Kupe u gornjem dijelu toka do Kamanja trenutačno je opadaju, ali imaju tendenciju ponovnog blagog porasta. Od Karlovca nizvodno vodostaji Kupe rastu i imaju tendenciju porasta koji pomaže povećan dotok njenih pritoka Dobre, Mrežnice, Korane i Gline. Vodostaji rijeke Kupe su u domeni srednje niskih voda.

Rijeke Mura i Drava

Vodostaji Mure su u porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih i niskih voda. Vodostaji Drave do Novog Virja su u blagom opadanju s tendencijom porasta. Nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom stagnacije. Vodostaji su u domeni srednje niskih voda.

Rijeka Dunav

Vodostaji Dunava su u laganom porastu s tendencijom porasta, u domeni srednje niskih voda.

Osijek je jučer zahvatila izrazito jaka kiša uz olujni vjetar. Urbana poplava uzrokovala je poplavljene podrume, poslovne prostore, prometnice i nadvožnjake.

Vinkovci su jučer zbog jake kiše praćene tučom uz priliv oborinskih voda u dvorišta imali i prekidu u opskrbi električnom energijom.

U Slavonskom Brodu su 17. na 18. srpanj poplavili podrumi uslijed urbane poplave uzrokovane nevremenom.

Na području Nove Gradiške tijekom poslijepodneva i noću sa 17. na 18. srpanj pala je obilna kiša koja je uzrokovala poplavljivanje objekata, podruma i suterenskih prostora.

Djelatnici Hrvatskih voda kontinuirano obilaze područja gornje, srednje i donje Save te pozorno prate hidrometeorološke prilike.

Prognoza oborina za naredna dva dana

Tijekom današnjeg dana, 18. srpnja te prvog dijela ponedjeljka, 19. srpnja prognozirane su obilne oborine na području Gorskog Kotara, Like, središnje Hrvatske, Posavine, te Slavonije. Takav razvoj vremena može lokalno uzrokovati bujične i urbane pluvijalne poplave. U ponedjeljak postupan prestanak oborina i razvedravanje sa sjeverozapada. Kiše i pljuskova još će biti na istoku, u gorju te u Dalmaciji, a oborine uglavnom u istočnim krajevima te ponegdje u gorju mogu biti obilnije.

 

Galerija

Rešetar, Brodsko - posavska županijaRijeka Una, Kostajnica