Hrvatske vode
 

Sve na jednom mjestu - more, rijeka i sedam bajkovitih jezera

Baćinska jezera nalaze se tik pored Ploča u mjestu Baćina. Sedam jezera koja oduzimaju dah svojom ljepotom. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera: Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Vrbnik, Šipak i Plitko jezero. Dubina im je od 3 do 45 metara. Voda je u njima slatka, a ima i izvora koji su povezani direktno s morem. Okružena su livadama i jablanima, a duž niske pristupačne obale smjenjuju se male plaže i slikovite skupine šaša i drugoga vodenog bilja.

Na položaju jezera Sladinac ostaci su antičkih zidova i mozaika rimskog naselja Praetoria. Tu su nađeni ostaci starokršćanske bazilike iz VI. st. Kraj ruševina crkve sv. Andrije nalazila se nekropola stećaka, uglavnom sanduka i ploča.

Voda je u njima slatka, a ima i izvora koji su povezani direktno s morem. Od mnogih izvora značajno je napomenuti da se na području Klokun kod Plitkog jezera nalazi izvor koji osigurava pitku vodu za grad Ploče i širu okolicu.

Jezera su kriptodepresijska što znači da je dno jezera ispod razine mora. Na jezerima su tri mala otočića te dva tunela. Prvi spaja jezera s morem, kako bi višak zimske vode koja dolazi iz Vrgoračkog polja (prokopan je tunel do Baćinskih jezera dug 2 km, radi odvodnje viška vode iz Vrgoračkog i Staševačkog polja), odveo u more te spriječio poplave. Površina jezera je iznad, a dno ispod razine mora, 1,9 km2,a najveća dubina 28 metara. Voda otječe iz jezera tunelom prokopanim 1911. godine u zaljev Ploče.

Zanimljivo je da, unatoč propusnom krškom terenu te blizini mora, voda u jezerima je slatka. Okolna brda su nastanjena brojnim životinjskim vrstama, a jezera je moguće razgledavati i tradicionalnim lađama. Bogata su slatkovodnom ribom, ali ima i cipala, koji su se naselili poslije probijanja tunela. Ovdje uživaju svi ljubitelji prirode, kao i sportski ribolovci.

Galerija

Izvor Baćinska jezera Nikša BogunovićIzvor Baćinska jezera Nikša BogunovićIzvor Baćinska jezera Nikša BogunovićIzvor Baćinska jezera Nikša BogunovićIzvor Baćinska jezera Nikša Bogunović