Hrvatske vode
 

Svečano obilježen Dan Hrvatskih voda

U prostorijama Hrvatskih voda svečano je obilježeno 139 godina organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj. Svečanosti su prisustvovali ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Ivica Plišić te njegovi zamjenici Siniša Kukić i Danko Holjević kao i mnogi drugi brojni uzvanici.

Na području Republike Hrvatske prvo organizirano upravljanje vodama koje je utemeljeno na uređenom vodnom pravu uspostavlja se na dan 07.09. 1876. godine u Osijeku osnivanjem Društva za regulaciju rijeke Vuke s biskupom Strossmayerom na čelu, a Hrvatski sabor kao najviše zakonodavno tijelo tadašnje Kraljevine Hrvatske i Slavonije 1891.godine donosi prvi Zakon o vodnom pravu koji je cjelovito uredio područje voda i to od pravnog sustava do održavanja vodnog sustava. Ipak prvi suvremeni Zakon o vodama donesen je 1965. godine ,a sve zahvaljujući zalaganju dr.sc. Josipa Zmaića kada su osigurani stalni samostalni izvori sredstava za financiranje vodnog gospodarstva,a vodoprivreda je prvi puta definirana kao posebna grana gospodarske djelatnosti.

Danas veliki naglasak stavljamo na izgradnju sustava navodnjavanja u Republici Hrvatskoj, a posebno se izdvaja područje Baranje te sustav od 5 000 hektara poljoprivrednog zemljišta o čemu je prezentaciju održao gospodin Mišo Čičak. Ministar Jakovina  i direktor Plišić uručili su i godišnje nagrade Hrvatskih voda mladim stručnjacima koji se bave hidrotehnikom i srodnim područjima kao i nagrade dječici koja su sudjelovala u edukativno-zabavnim radionicama u sklopu projekta Lijepa naša Sava.

Kako je bilo pogledajte u galeriji.

 

Galerija