Hrvatske vode
 

Započeo ovogodišnji projekt Lijepa naša Sava

U Županji konferencijom za medije i prvim savskim sajmom, 20. svibnja, započeo je ovogodišnji društveno odgovorni projekt Lijepa naša Sava. Otvaranju su prisustvovali predstavnici partnera: Sanja Genzić Jurišević, voditeljica Službe vodne politike i međunarodne suradnje u Ministarstvu poljoprivrede, Marina Ivica Matkovac, voditeljica Službe pravnih i međunarodnih poslova u Sektoru unutarnje plovidbe Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma,  Davorin Piha, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Brodska Posavina“  iz Hrvatskih voda, Goran Šukalo, savjetnik za sigurnost plovidbe u Tajništvu Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, županjski gradonačelnik Davor Miličević, te Boška Trbojević, direktorica Odjela za komunikacije i odnose s javnošću Coca-Cole HBC Hrvatska.

Ovogodišnje deveto izdanje projekta Lijepa naša Sava započelo je savskim sajmom u Županji te će se tijekom lipnja i srpnja nastaviti u gradovima Zagrebu, Sisku i Slavonskome Brodu, a obuhvatit će brojne kulturne, turističke i rekreacijske sadržaje koji imaju za cilj promicanje svijesti o važnosti očuvanja rijeke Save i povratka građana na nju te poticanje održivoga gospodarstva i ekoturizma.

“Sliv Save je vrlo nastanjen, gospodarski razvijen i poljoprivredno vrijedan. Razvoj ovog područja u velikoj je mjeri ovisan o uređenju vodnoga režima, što nas obvezuje na provedbu prioritetnih aktivnosti i projekata kojima će se očuvati dobro stanje voda i stvoriti povoljni uvjeti gospodarskog razvitka i života ljudi. Hrvatske vode su stoga u proteklom razdoblju pokrenule i provele mnoge projekte koji su usmjereni u zaštitu voda, zaštitu od štetnog djelovanja voda i osiguranja dovoljnih količina vode za opskrbu stanovništa i proizvodnju hrane.” izjavio je na konferenciji za medije Davorin Piha.

Hrvatske vode su posjetiteljima sajma predstavile edukativne radionice pokrenog laboratorija, likovne radionice i eko-kviz, koje su okupile najmlađu publiku ali i starije posjetitelje koji su rado “zavirili” u lupu i Petrijeve zdjelice u kojima su mogli vidjeti životinje koje obitavaju i čistim i onečišćenim vodama. Mališanima su bile zabavnije likovne radionice u kojima su mogli izraziti svoje viđenje voda i života uz nju, Maskota Hrvoje i ilustracije iz slikovnica Hrvatskih voda bili su česti predložšci za šarene crteže dok su pametne glavice okušale sreću u eko-kvizu.

Nakon Savskoga sajma u Županji projekt se nastavlja održavanjem Savskoga sajma na zagrebačkome Bundeku od 3. do 5. lipnja u okviru međunarodne vrtne izložbe Floraart. U sklopu projekta ove će godine biti otvorena i sezona Savskoga raftinga Lijepa naša Sava na dionici od Jankomira do Bundeka. 3. i 4. lipnja bit će održan tradicionalni Parlament mladih koji će u Parku prirode Lonjsko polje okupiti pedesetak srednjoškolaca iz četiriju država savskoga slijeva. Savski se sajam ove godine 18. i 19. lipnja ponovno vraća u Sisak,  a projekt se zatvara posljednjim sajmom u Slavonskome Brodu koji se održava 1. srpnja uz tradicionalnu manifestaciju Fišijade i natjecanja u spravljanju ribljeg paprikaša.

Galerija