Potpisani ugovori za Projekt regionalni vodoopskrbni sustav Osijek vrijedni 108 milijuna kuna

06.10.2015
Potpisani ugovori za Projekt regionalni vodoopskrbni sustav Osijek vrijedni 108 milijuna kuna

Projekt regionalnog vodoopskrbnog sustava Osijek ima za cilj unapređenje u području vodoopskrbe i pripremi pitke vodena području grada Osijeka, te Općina Antunovac, Čepin, Erdut, Ernestinovo i Šodolovci.
Aktivnosti direktno obuhvaćaju proširenje sustava vodoopskrbe koji trenutno pokriva oko 126.000 stanovnika, pri čemu je priključenost stanovnika na području općine Šodolovci 0%, a u gradu Osijeku je 99%. Gubici u vodoopskrbnom sustavu se kreću od 40% u gradu Osijeku do oko 70% u naselju Erdut.


Dovršenjem ovog projekta postići će se poboljšanje i povećanje sigurnosti vodoopskrbe, što se odnosi na poboljšanje prerade pitke vode u općini Erdut, poboljšanje rada sustava vodoopskrbe za konačne, kao i već priključene korisnike. Priključenost na sustav javne vodoopskrbe povećati će se do gotovo 99%.


Predviđeno vrijeme trajanja Projekta  je od 2015.-2018.godine, a vrijednost  istoga je  108.748,750 milijuna kuna s time da se iz EU fondova povlači oko 75% sredstava.
Projekt će pridonijeti postizanju usklađenosti vodoopskrbne infrastrukture sa Direktivom o kakvoći vode namijenjenoj za ljudsku potrošnju.


Danas su u Osijeku potpisana tri ugovora; Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava, Ugovor o sufinanciranju projekta i Ugovor o partnerstvu. Svečanom činu prisustvovali su ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Ivica Plišić,njegov zamjenik za regionalno područje rijeke Dunav, Siniša Kukić, gradonačelnik grada Osijeka Ivan Vrkić kao i načelnici Općina koje su obuhvaćene Projektom te mnogi drugi uzvanici.