Priopćenje za javnost: Prognoza i stanje vodostaja

17.03.2018
Priopćenje za javnost: Prognoza i stanje vodostaja

U posljednjih šest sati pala je veća količina kiše u odnosu na cijeli jučerašnji dan (sliv Kupe od 15-22 mm, sliv Korane i Gline od 15 do 30 mm dok je na ostalim područjima na slivu Save palo prosječno od 10 do 20 mm).

Nove oborine koje su pocele padati od ranih jutarnjih sati prouzročile su lagani rast vodostaja na svim vodotocima u slivu Save, u njihovom gornjem i srednjem dijelu, a tijekom iduća 24 sata očekuje se i njihov daljnji rast.

Rijeka Kupa

Trenutačni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu u 16 sati iznosio je +708 cm. Novi porast vodostaja očekuje se tijekom večeri, a maksimum sutra prijepodne te je moguće i uvođenje izvanrednih mjera obrane od poplava.

Rijeka Una

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici u 16 sati iznosio je +363 te je u laganom porastu. Prema prognozama, porast vodostaja će se nastaviti, a vrhunac vodnog vala očekuje se sutra navečer.

Rijeka Sava

Trenutačni vodostaj rijeke Save u Sisku na mjerodavnoj postaji Crnac iznosio je +732 cm i od jutra lagano raste.

Trenutačni vodostaj rijeke Save u Jasenovcu iznosio je +873 cm i vrlo lagano raste (1 cm svaka 4 sata), a zbog palih oborina i podizanja vodostaja svih vodotoka, a prvenstveno Une, u sljedeća 3 dana se očekuje umjereni porast vodostaja, tako da bi, prema prognozama, maksimum mogao dosegnuti za nekoliko dana.

Za sisačko područje na snazi su trenutačno redovne mjere obrane od poplava, za jasenovačko su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Za područje donjeg toka rijeke Save ne očekuju se veće ugroze, odnosno tijekom idućeg tjedna, na potezu nizvodno od Slavonskog Broda do Županje, moguće je uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.