U Novalji otvorena najveća otočna vodosprema u Hrvatskoj

21.03.2024
U Novalji otvorena najveća otočna vodosprema u Hrvatskoj

U Novalji je svečano otvorena najveća otočna vodospreme u Republici Hrvatskoj – Komorovac II. u sklopu projekta “Poboljšanje vodno komunalne infrastrukture aglomeracije Novalja”.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo, direktor Komunalija Novalja Neven Korda te brojni uzvanici i predstavnici jedinica lokalne samouprave i komunalnih poduzeća s područja otoka Paga.

Investicija je vrijedna više od 4 milijuna eura, a ujedno su uložena i dodatna 3 milijuna eura u vodoopskrbni sustav Novalje i okolnih naselja. Sredstva su osigurale Hrvatske vode iz EU sredstava uz sufinanciranje Vlade Republike Hrvatske i jedinice lokalne samouprave. Na ovaj način će tijekom cijele godine biti osiguran dovoljan kapacitet vode za cijelo područje grada Novalje te ostalih mjesta na otoku Pagu.

Izgradnjom novog vodospremnika „VS Komorovac II“ volumena 5 tisuća metara kubnih, omogućila bi se vodoopskrba otoka Paga unatoč prekidu dobave iz vodovoda Hrvatske primorje – južni ogranak, kod obavljanja redovitog remonta na sustavu hidroelektrane Senj i u danima s maksimalnom potrošnjom tijekom vrhunca turističke sezone.

U postojećem stanju, u danima s maksimalnom potrošnjom pitke vode dolazi do gotovo potpunog pražnjenja vodospreme „Komorovac“, tako da se dovodi u pitanje vodoopskrba stanovništva i turista na predmetnom području tijekom ljetnih mjeseci.

Osim navedenih investicijskih mjera u sustavu vodoopskrbe, u projektu su uključene i investicijske mjere u sustavu javne odvodnje i pročišćavanju.

Projekt „Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Novalja“ javni je investicijski projekt koji će doprinijeti očuvanju i zaštiti okoliša i ljudskog zdravlja te unaprjeđenju javnog vodoopskrbnog sustava sa svrhom osiguranja kvalitete i sigurnosti usluga opskrbe pitkom vodom. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 41.202.715,79 EUR, od čega su EU bespovratna sredstva 22.893.945,96 EUR.