Novi broj časopisa Hrvatska vodoprivreda

25.03.2024
Novi broj časopisa Hrvatska vodoprivreda

Voda za mir – Voda kao sredstvo za postizanje mira“ teme su ovogodišnjeg Svjetskog dana voda 2024 kojima je posvećen prigodni broj časopisa Hrvatske vodoprivrede, donoseći brojne zanimljive članke o integralnom upravljanju vodama i suradnji s dionicima, kao alatima za postizanje mira. Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u intervjuu govori o međunarodnoj suradnji, aktualnim pitanjima i planovima vodnoga gospodarstva, koje brine o očuvanju vodnoga resursa i potrebama svih dionika.

Povezivanje i suradnja, apeli su ovogodišnjeg Svjetskog dana voda, kojim se pozivaju političari, institucije, udruženja ili pojedinci cijeloga svijeta da udruženim djelovanjem učine sve kako bi se svim ljudima osigurali sanitarni uvjeti i voda neophodna za život i rad te spriječili mogući sukobi oko vode, osobito pojačani prirodnim i društvenim krizama. Stoga u ovom prigodnom broju donosimo primjere dobre prakse, suradnje izvan i unutar granica Lijepe naše, projekte i aktivnosti u partnerstvu s dionicima, kako bismo doprinijeli cilju ovog međunarodnog dana i potakli mnoge na holistički pristup rješavanja vodnih pitanja. Aktualnosti i smjernice daljnjeg razvoja vodnoga gospodarstva donosimo u  intervjuu s novim ministrom Damirom Habijanom. O suradnji govori i novi ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Güttler, a rezultate međunarodne suradnje predstavlja Savska komisija. Kroz suradnju stranih i domaćih dionika postižu se i brojni ciljevi projekata kao što su VEPAR, DRAVA LIFE / WISEDRAVALIFE, LIFE RESTORE for MDD, Improve River LIFE, CO-EVOLVE, CAAT i Clim4Cast. Pitanja vode za ljudsku potrošnju, zaštita voda i stanovništva kroz infrastrukturne projekte važan su segment sigurnosti i svakodnevnog života građana, koja donosimo člancima o modernizaciji savskih nasipa, ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu, izvještavanja prema EU, vodoopskrbi na području Baranje, navodnjavanja u Lici, brizi o imovini JIVU, kao i inovativnim rješenjima zbrinjavanja mulja s UPOV-a. Upoznajte čudnovate dendrotelme, gljive u špiljama, putujte neobičnom rijekom Bosut i zanimljivom rijekom Jadro.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Prelistajte novi broj časopisa i budite u trendu s apelima Svjetskog dana voda – svojim mislima, idejama i djelovanjem budite primjer ostalima u stvaranju bolje i mirnije budućnosti u kojima će voda biti sredstvo za postizanje blagostanja!

Uz ove poruke, svim čitateljima, partnerima i suradnicima čestitamo Svjetski dan voda 2024!

Slika 3Slika 3
Slika 4Slika 4