Hrvatske vode
 

Hrvoje posjetio učenike OŠ Vodnjan

Početak novog tjedna bio je rezerviran za upoznavanje učenika nižih razreda OŠ Vodnjan s edukativnim slikovnicama Hrvatskih voda „Život uz rijeku – Poplave“, „Voda izvor života – Zaštita voda“ i „Voda i čovjek – Korištenje voda“.

U prostranoj talijanskoj školskoj knjižnici, u ponedjeljak, 25. travnja, družili smo se s učenicima 4.a i 4.b razreda i njihovim učiteljicama Sanjom Pereša i Mirjanom Ćurt. U utorak, 26. travnja, upoznali smo i učenike prvih, drugih, trećih i četvrtih razreda, koji su došli u pratnji učiteljica: Lidije Jung, Barbare Buršić-Križanac, Melite Ušić, Mersihe Prnjavorac, Marise Chiavalon, Fabiane Lajić, Claudie T. Drdanoski, Christine Gambaletta Anjoš, Daniele Beltrame, Sandre Pastrovicchio Lukić i Draginje Karlović.

Gotovo 200 učenika se kroz 4 prezentacije upoznalo i rado družilo s našom kornjačom i slušalo o Hrvojevim avanturama kroz sve tri slikovnice.

Učenici su od vodočuvara štošta naučili. Najinteresantnije im je bilo čuti o poplavama i vidjeti fotografije iz zraka na kojima se ogleda nasip i njegova funkcija u obrani od poplava. Zanimalo ih je što se događa kada voda dođe do krune nasipa, kako se grade zečji nasipi, što je to vodokazna letva, a što podviri. Upoznali su se s pojmom ciklusa vode, a jedno dijete je zaključilo kako voda nikako ne može nestati u prirodi, samo mijenja oblike. Jednom dječaku jako se svidjelo što smo za maskotu odabrali kornjaču jer, smatra, da je „kornjača najveći prijatelj vode“. Shvatili su da su i oni sami - ljudi koji svakodnevno neminovno prljaju vode, a sve kako bi održavali higijenu tijela, pripremali hranu i održavali higijenu životnog prostora. Uz onečišćenja u domaćinstvu, prisjetili su se i kako čovjek onečišćuje vode i u industriji, prometu i poljoprivredi. Također, shvatili su važnost očuvanja prirode i voda, a uz sve to ponovili da moraju vode vrlo racionalno iskorištavati.

Za uspomenu su dobili svoj primjerak slikovnice „Voda i čovjek – korištenje voda“, fotografiju s maskotom Hrvojem, a oni najsretniji i majicu, odnosno kapicu. Druženje je prošlo veselo, s rukama podignutima u zraku i velikim brojem komentara i priča iz njihovih života, kako to već i priliči djeci.

Ovim putem još jednom želimo zahvaliti svim učenicima i učiteljicama, a posebno učiteljici Draginji Karlović i ravnatelju Corradu Ghiraldu na interesu za naše slikovnice i organizaciji našeg lijepog dvodnevnog posjeta OŠ Vodnjan.

Galerija

 OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan OŠ Vodnjan