Hrvatske vode
 

Za revitalizaciju rijeke Lonje 2,7 milijuna kuna

 
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisao je u Ivanić Gradu ugovore za revitalizaciju rijeke Lonje vrijedne 2,7 milijuna kuna.
 
Potpisan je Ugovor o sufinanciranju za projekt „Uređenje i stabilizacija nasipa rijeke Lonje u Ivanić Gradu – III Faza“ koji je dio zajedničkog projekta Hrvatskih voda i Ivanić Grada, a potpisali su ga generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš.
Ugovor je vrijedan 1,9 milijuna kuna s PDV-om od čega će Hrvatske vode osigurati 1,3 milijuna kuna, a Grad Ivanić Grad 632 tisuće kuna. Potpisivanju je prisustvovao i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
 
„Ovakvi projekti su bitni jer rješavaju probleme na razini naših lokalnih zajednica, ovdje je riječ o trećoj fazi stabilizacije uređenja nasipa rijeke Lonje u samom Ivanić Gradu i četvrta faza koja dolazi nakon ove bit će konačno rješenje cjelokupnog problema,“ naglasio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.
Projekt se odnosi na izvođenje radova na uređenju nasipa i obalnog pojasa uz rijeku Lonju u Ivanić Gradu s izgradnjom pristupnog puta. U prethodnom razdoblju okončani su ugovori o sufinanciranju I. i II. faze, a potpisom ugovora za III. fazu, nastavlja se uspješna suradnja Hrvatskih voda i Ivanić Grada.
 
„Uputit ćemo dio velikih voda koje će moći protjecati kroz Ivanić Grad neškodljivo, a isto tako i oplemeniti male vode što znači i popravak, odnosno dobro stanje Lonje na području grada kao i nizvodno od Ivanić Grada. Mi radimo onaj dio koji je u nadležnosti vodnog gospodarstva, a grad je svojim sredstvima dodatno nadogradio projekt,“  istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.
 
Potpisan je i Ugovor o uslugama za projekt „Čvor Poljanski Lug - rješenje rasterećenja velikih voda spojnog kanala Zelina - Lonja - Glogovnica - Česma rijekom Lonjom - idejni i glavni projekt s istražnim radovima“, a potpisali su ga uz generalnog direktora Hrvatskih voda i direktorica Vodoprivredno-projektnog biroa d.d. Helena Jeftimija i predsjednik uprave Instituta IGH d.d. Oliver Kumrić.
 
Ugovorom o uslugama vrijednim 793 tisuće kuna s PDV-om predviđena je izrada idejnog i glavnog projekta, a rok izrade je 24 mjeseca.
 
„Opasnost od poplava je izgradnjom kanala svedena na minimum, ali smo mi građani Ivanić Grada ostali bez rijeke i u najvećem dijelu godine ona se pretvara u baru, u vodu stajaćicu koja kroz Ivanić Grad ne teče i samim time sve ono što nam je ona značila postalo je upitno. Upravo zato smo krenuli u ovaj projekt revitalizacije rijeke Lonje s Hrvatskim vodama gdje nastojimo vratiti našu rijeku našem gradu, ugovori koji su danas potpisani idu u tom smjeru. Dobit ćemo nešto što žele naši građani i cijeli ovaj projekt ide u korist prvenstveno građana i grada, “ zaključio je gradonačelnik grada Ivanić Grada  Javor Bojan Leš.
 
 

Galerija