Hrvatske vode
 

Četvrt stoljeća tradicije časopisa „Hrvatska vodoprivreda“

Iz tiska je izašao novi broj časopisa Hrvatska vodoprivreda u izdanju Hrvatskih voda. Srpanjsko, ljetno izdanje Hrvatske vodoprivrede obilježilo je četvrt stoljeća dugu tradiciju svoga postojanja. U srpnju davne 1992. godine svjetlo dana ugledao je prvi broj informativno-stručnog časopisa „Hrvatska vodoprivreda“ kao glasila Hrvatskih voda. Pod stručnim vodstvom urednice Branke Mataković- Paver širokom čitateljstvu ponudio je pregršt zanimljivih tema iz područja vodnoga gospodarstva, okoliša i prirode, istraživanja, gospodarstva, kulture i svih ostalih područja kojima je tema vode okosnica djelovanja i interesa. Svojom kvalitetom i temama privukao je pažnju i stručne javnosti te tako postao dobitnikom priznanja Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja RH za dostignuća na području informiranja i obrazovanja za okoliš, dobitnikom nagrade Nobiliska 2003. za domete u publiciranju ekoloških tema i dobitnikom priznanja Dravski čon 2007. za medijsku suradnju na promociji Drave. Voda je uvjet života koja povezuje sva živa bića. Povezala je ona i mnoge autore i suradnike u stvaranju časopisa, prikazujući najnovija dostignuća i zanimljivosti raznih struka u kojima voda zauzima sve značajnije mjesto kao resurs s kojim danas moramo racionalno i održivo upravljati.

Ljetni, 219. broj časopisa donosi nam pregršt zanimljivih tema vezanih uz Jadran i podmorje. Saznajte koje morske županije prednjače u kakvoći mora za kupanje, na kojem mjestu u Europskoj uniji se nalazi Hrvatska po kakvoći voda za kupanje te kada i na koliko mjesta će se pratiti i dalje kakvoća voda na našoj obali i kopnu. Ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju, osim podizanja kvalitete turističke ponude, podižu i razinu očuvanja voda. Otok Ilovik jedan je od ovakvih primjera. Najveći biljni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj, nalazi se u prekrasnom malom istarskom mjestu Kaštelir, koji može postati uzor ostalim sličnim mjestima u Hrvatskoj. U ovom broju predstavljamo i novouređeni Glavni vodnogospodarski laboratorij u Hrušćici koji će svojom suvremenom opremom doprinijeti kvaliteti analiza uzorkovanih voda te donošenju daljnjih planova i  mjera očuvanja voda. Nedostatak voda u sušnim mjesecima trebao bi riješiti najveći sustav navodnjavanja u Slavoniji – SN Baranja koji će uz rješavanje pitanja obrane od poplava omogućiti sigurnu i uspješnu proizvodnju mnogim slavonskim poljoprivrednicima. Krnjeza i Mirna, biološka raznolikost Primorja i Kvarnera, jadranske solane i podvodne fotografije oduzet će vam dah i pozvati vas da u potrazi za ovim ljepotama i sami iskusite čari prirode i voda. „Koraljni greben na steroidima“ i Saturnov mjesec Enceladus odvest će nas u daleke svjetove prepune iznenađenja vezanih uz vodu, a osmjesi mališana s promocije nove slikovnice Hrvatskih voda vratit će vas u svjetliju hrvatsku stvarnost. 

Prelistajte stranice ovog ljetnog broja časopisa, potražite zanimljive informacije i aktualnosti o vodama uz osvježenje na moru, jezerima, rijekama, držeći se hlada u sjeni stabala ili vlastitoga doma!  

Galerija