25.02.2015
Prognoza i stanje vodostaja na sektoru D od 16:00 sati 25.02.2015.

Tijekom dana vodostaji rijeke Save nizvodno od Zagreba do Županje bili su u daljnjem porastu, dok su na uzvodnom dijelu bili u blagom opadanju, pri čemu su trenutno na snazi pripremne mjere obrane od poplava za Dubrovčak, Crnac, Ustava Trebež, Jasenovac , Mačkovac , Davor, Slavonski Kobaš i Slavonski Brod.

Prema raspoloživim podacima očekivani maksimalni vodostaj rijeke Save na mjerodavnom vodomjeru:

Sava Crnac:   +650 +/- 30 cm tijekom dana 27.2.15 – moguće uvođenje redovnih mjera 

Sava Jasenovac: +770 +/- 30 cm tijekom dana 27.2.15 – uvođenje redovnih mjera 

Vodostaji rijeke Kupe tijekom dana bili su u porastu nizvodno od Kamanja, dok su na uzvodnom dijelu bili u blagom opadanju, pri čemu su na snazi mjere pripremnog stanja obrane od poplava za dionice mjerodavnog/kontrolnog vodomjera Karlovac i Jamnička Kiselica, dok je za dionice mjerodavnog vodomjera Farkašić na snazi redovna obrana od poplava.

Prema raspoloživim podacima očekivani maksimalni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnom vodomjeru:

Kupa Karlovac :  +685 +/- 20 cm oko ponoći 25.2.15 – moguće uvođenje redovnih mjera 

Nastavljen je i daljnji porast vodostaja rijeke Korane nizvodno od Luketića, a trenutno su vodostaji u blagom porastu uzvodno od Karlovca. Isto tako nastavljen je porast vodostaja rijeke Une, pri čemu su i dalje na snazi mjere pripremnog stanja obrane od poplava. Za dionice mjerodavnog vodomjera Una Hrvatska Kostajnica. U daljnjem porastu bili su i vodostaji rijeke Gline, pri čemu su dalje na snazi redovne mjere obrane od poplava za dionice mjerodavnog vodomjera Vranovina, a za dionice mjerodavnog vodomjera Glina i Široka Reka pripremno stanje obrane od poplava, dok su vodostaji rijeke Glogovnice tijekom dana bili u opadanju, pri čemu su i dalje na snazi mjere pripremnog stanja obrane od poplava za dionice mjerodavnog vodomjera Glogovnica Koritna.Trenutno su vodostaji rijeke Gline u blagom porastu, a  Glogovnice u blagom opadanju.   Protekla 24 sata u porastu su i vodostaji rijeke Ilove, te je za dionice mjerodavnog vodomjera Ilova Garešnica i Ilova Veliko Vukovje na snazi redovna obrana od poplava, pri čemu su trenutni vodostaji u blagom opadanju/stagnaciji uzvodno od velikog Vukovja.

U opadanju su bili i vodostaji rijeke Pakre, pri čemu je za dionice mjerodavnog vodomjera u Janja Lipi uvedeno pripremno stanje obrane od poplava.

Prestanak oborina, kako na području sektora D te na slivu Bosne Vrbasa i Une u BiH i na slivu Save i Kupe u  Sloveniji, tijekom sutrašnjeg dana imat će pozitivan učinak na stanje vodostaja rijeka na području sektora D.

Za očekivati je daljnji, blaži  porast vodostaja /prije svega Korane, Kupe, Une,Ilove, Pakre, Gline i Glogovnice/ te dosezanje maksimalnih vrijednosti.  Isto tako za očekivati je daljnji porast vodostaja rijeke Save nizvodno od Jasenovca, a sve kao posljedica porasta vodostaja desnih pritoka /Une, Vrbasa i Bosne/, pri čemu se ne očekuje uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.