Hrvatske vode
 

Učenici OŠ Voltino posjetili Hrvatske vode

Povodom obilježavanja 50. godišnjice poplave u Zagrebu, u srijedu 26. studenog, 120 učenika nižih razreda OŠ Voltino posjetilo je Hrvatske vode, gdje im je prikazan kratki dokumentarni film Bogdana Žižića „Poplava“, nakon kojeg su posjetili Centar obrane od poplava, te pregledali izložbu starih fotografija pod nazivom „Poplava u Zagrebu 1964. godine“.

Prije točno 50 godina Zagreb je preživio jednu od najvećih prirodnih nepogoda koja ga je zadesila u njegovoj novijoj povijesti, s najtežim posljedicama za grad Zagreb i njegove stanovnike, koje su bile neusporedive s posljedicama koje su do tada prouzrokovale poplave do sredine 20. stoljeća na području grada Zagreba. Prisjećajući se ovog povijesnog događaja koji je promijenio odnos vodnog gospodarstva, stanovnika i Grada Zagreba prema rijeci Savi i daljnjem razvoju grada, Hrvatske vode su osnovnim školama ponudile prigodni sadržaj mališanima, kako  bi se educirali i prisjetili ovog događaja.

Preko 120 učenika produženog boravka OŠ Voltino pod vodstvom učiteljica Romane Kutlača (1.c), Maje Poljski (1.b), Anamarije Čorko (1.a), Nevenke Dimač (2.ab), Ivone Pierobon (2.c/3.c) i Eleonore Juriša Lerotić (3.ab) s velikim zanimanjem pratili su prikazivanje kratkog dokumentarnog filma Bogdana Žižića pod naslovom „Poplava“ koji je predstavljen u velikoj dvorani zgrade Hrvatskih voda u Zagrebu i koji je snimljen davne 1964. godine prikazujući stanje u poplavljenom gradu Zagrebu. Nakon filma učenici su u predvorju zgrade pregledali izložbu starih fotografija iz arhive Muzeja grada Zagreba, te posjetili Centar obrane od poplava, gdje im je djelatnik Igor Javorović na velikom ekranu zorno prezentirao današnji sustav praćenja vodostaja i poduzimanja mjera obrane od poplava, kao i odgovarao na mnogobrojna pitanja.

Koliko je film s prizorima poplavljenih kuća i solidarnosti stanovnika grada Zagreba prema ugroženim domaćinstvima ostavilo dojma na učenike, svjedoče i crteži koje smo dobili sutradan, nakon povratka u školske klupe. Prema riječima učiteljica, posjet će zasigurno ostati u sjećanju malih stanovnika grada Zagreba, koji su naučili što znači živjeti uz rijeku, koliko je važno pravovremeno izgraditi sustave obrane od poplava i tako zaštiti domove uz obale rijeka, te koliko je važna solidarnost ljudi u takvim prirodnim katastrofama.

Galerija

Učenici OŠ VoltinoUčenici OŠ VoltinoUčenici OŠ VoltinoUčenici OŠ VoltinoUčenici OŠ VoltinoUčenici OŠ VoltinoUčenici OŠ Voltino