Stručnjaci Hrvatskih voda na istraživačkom riječnom monitoring Dunava

11.07.2019
Stručnjaci Hrvatskih voda na istraživačkom riječnom monitoring Dunava

Zajednička istraživanja rijeke Dunav provodi tim vodećih stručnjaka. Stručnjaci tog tima proputovali su cijelu Dunavsku regiju i provodili uzorkovanja te su analizirali prikupljene uzorke. Nacionalni stručnjaci sudjelovali su u vlastitim zemljama pa je tako hrvatski tim proveo prva uzorkovanja u Batini i Iloku. Među njima su i djelatnici Glavnog vodnogospodarskog laboratorija Hrvatskih voda.

Podsjećamo da su već  provedena tri Zajednička istraživanja rijeke Dunav, 2001., 2007. i 2013. godine. Četvrto Zajedničko istraživanje rijeke Dunav (engl.:JDS4), odnosno monitoring, započeo je sredinom 2019. godine na lokacijama uzorkovanja u 13 zemalja u cijelom slivu rijeke Dunav.   

Ključna svrha Zajedničkih istraživanja rijeke Dunav (engl.:JDS) je proizvesti pouzdane i usporedive informacije o pažljivo odabranim elementima kakvoće voda za cijeli tok rijeke Dunav, uključujući njene glavne pritoke te uskladiti prakse i postupke monitoringa voda u skladu s Okvirnom direktivom o vodama (engl.:WFD) Europske unije putem bliske koordinacije i dodatnog obučavanja.

JDS4 ima tri glavna cilja:

- prikupiti podatke o parametrima koji se sada obično ne analiziraju tijekom monitoringa

- prikupiti informacije o karakteristikama voda i organizmima koji žive na nizu mjesta uz rijeku u formatu koji omogućuje lako uspoređivanje regija i zemalja

- podići svijest o kakvoći vode u rijeci Dunav i naporima koji se ulažu u njenu zaštitu i revitalizaciju.

Kako je uzorkovanje izgledalo možete vidjeti u našoj galeriji.