Izašao iz tiska ljetni broj časopisa Hrvatske vodoprivrede

08.07.2020
Izašao iz tiska ljetni broj časopisa Hrvatske vodoprivrede

Uoči dolaska ljeta izašao je novi broj časopisa Hrvatska vodoprivreda broj 231 posvećen aktualnim temama i pojavama prirodnih katastrofa u kojima voda ima važnu ulogu.

U ovom velikom otvorenom „laboratoriju“ koji nazivamo Zemlja s puno međusobno ovisnih sudionika i procesa, suočavamo se i s kriznim situacijama nepoznatog ishoda. Voda kao temeljno „otapalo“ i transporter ovih zbivanja, igra osobito važnu ulogu u ovoj borbi za život, a upravljanje vodama tako postaje složenije i izazovnije.

Mogu li se prirodne katastrofe predvidjeti i umanjiti njihove posljedice? U novom broju časopisa donosimo zanimljive članke u kojima predstavljamo projekte vodnoga gospodarstva koji imaju za cilj unaprijediti sustave praćenja i smanjiti posljedice mogućih katastrofalnih događanja. O tome svjedoče i aktivnosti poduzete nakon potresa na zagrebačkom području na vodnim građevinama u slivu rijeke Save, koji mogu postati obrazac za daljnju kategorizaciju vodnih građevina u Hrvatskoj u cilju donošenja preventivnih mjera i poboljšanja njihove sigurnosti u sustavu obrane od poplava. Također, provedba projekata kojima se omogućuje stvaranje unaprijeđenih baza podataka, analiza i modela, omogućit će i smanjenje rizika od prirodnih katastrofa, od kojih poplave čine znatan rizik. Zaštita voda i opskrba pitkom vodom važan su segment vodnog gospodarstva u osiguranju životnih uvjeta i razvoja gospodarstva, o čemu svjedoče brojni infrastrukturni projekti koji se provode diljem Hrvatske.

U okolnostima kriznih situacija, stvarnost smo privremeno zamijenili virtualnim svijetom komunikacije, pa se tako putujući kroz vrijeme i žicama voda našla u našem virtualnom svijetu, daleko od drevne prošlosti. Istovremeno, voda je ispod debelog sloja leda i u dubinama Amundsen-ovog mora, u blizini obale Južnog Antarktika, krila drevne tragove klime i života, koji je bio sasvim drugačiji od današnjega. Putujući vremeplovom do Milana i Bergama i njihovih brojnih očuvanih fontana, doputovat ćete i do najnovijih otkrića u pustinjskim područjima, gdje su američki znanstvenici pomoću satelitskih snimaka NASA-e otkrili oko 140 malih jezera koja se uglavnom napajaju iz podzemlja pustinje Gobi. O bogatstvu života u vodi govore i snimke s otoka Soccora i obala naših rijeka koje krase čigre i vretenca. Ipak, upozoravajuće snimke jadranskog podmorja svjedoče i o neodgovornim pojedincima koji odlažu otpad ispod površine vode, nadajući se kako ga nitko neće naći.

Uz informacije o kakvoći mora za kupanje, koja je na našem Jadranu u europskom vrhu, i preporučenu literaturu u kojoj voda ima glavnu ulogu, prolistajte i novi broj časopisa koji je dostupan i na web stranicama Hrvatskih voda te na sigurnom razmaku odmorite negdje u prirodi i uz vodu, diveći se njezinoj moći i novootkrivenim tajnama.