Belišće i Petrijevci dobit će uređaje za pročišćavanje otpadnih voda

27.04.2021
Belišće i Petrijevci dobit će uređaje za pročišćavanje otpadnih voda

U sklopu Projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće, danas su u Valpovu svečano potpisani Ugovori o radovima – Izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Belišće kapaciteta 24.200 ES i Petrijevci kapaciteta 9.800 ES.  Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković nazočio je ovom događaju, a nakon potpisivanja svečano je pušten u rad i TS1 Gat s pripadajućim tlačnim cjevovodom.

Izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 3. stupnja pročišćavanja u Belišću, kapaciteta 24.200 ES i izgradnjom uređaja za pročišćavanje otpadnih voda 2. stupnja pročišćavanja aglomeracije Petrijevci 9.800 ES osigurat će se sukladnost s Direktivom o odvodnji i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda. Osim izgradnje UPOV-a, Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo – Belišće obuhvaća i izgradnju postrojenja za pripremu pitke vode Belišće te izgradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Belišće, Petrijevci, Koška i Gat. Projektom će se smanjiti ispuštanje djelomično pročišćenih otpadnih voda u područje dunavskog sliva te pridonijeti zaštiti vodnih resursa i osiguravanju kvalitetne vodoopskrbe stanovništva. Izgradnjom sustava odvodnje povećat će se broj priključaka i podići efikasnost cjelovitog vodno-komunalnog sustava na području projekta i povećati stupanj pouzdanosti vodoopskrbe.

Projekt vodoopskrbe i odvodnje krenuo je u realizaciju krajem 2019. godine. Vrijednost danas potpisanih Ugovora o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda je 113,3 milijuna kuna, dok je cjelokupni Projekt vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće vrijedan 386 milijuna kuna. Vrijednost  radova izvedenih u sklopu Ugovora o radovima na Grupi 4: Sustav odvodnje aglomeracije Gat iznosi 8,22 milijuna kuna, a danas je svečano pušten u rad TS1 Gat s pripadajućim tlačnim cjevovodom.

„Ovo su povijesna ulaganja u Osječko-baranjskoj županiji, mi smo i ranije s nekoliko milijuna kuna poticali pojedine dijelove ovih sustava, ali za ovako velike projekte jedino se možemo osloniti na izvore iz europskih sredstava. Najveća korist od ovoga je što ćemo zbrinuti otpadne vode, na ovaj način putem dva uređaja zbrinut ćemo 34.000 ES otpadnih voda i više nema zapreke u budućnosti da Drava ne bude čišća, da svi budemo još zadovoljniji na ovom prostoru i da se zajedno okrenemo nekim novim projektima“, izjavio je direktor Đuroković.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014. – 2020. U okviru OPKK 2014. – 2020., do sada su na području Osječko - baranjske županije odobreni i u provedbi EU projekti Osijek (podijeljen u 2 faze), RVS Osijek (podijeljen u 2 faze), Đakovo, Valpovo-Belišće, Beli Manastir, Semeljci i Našice, ukupne vrijednosti 1,97 milijardi kuna. Osim spomenutih projektata, u fazi pripreme su i projekti Sušine – Đurđenovac, Donji Miholjac, Osijek 2 i Punitovci.