Istraživačko-edukativni kompleti „Mali čuvari voda“ uručeni virovitičkim osnovnim školama

14.06.2022
Istraživačko-edukativni kompleti „Mali čuvari voda“ uručeni virovitičkim osnovnim školama

Nakon što su istraživačko-edukativni kompleti „Mali čuvari voda“ podijeljeni  osnovnim školama Poreča, Rovinja, Krka, Vodica i Osijeka, Hrvatske vode nastavile su s podjelom ovog vrijednog edukativnog materijala namijenjenog osnovnim školama gradova u kojima se EU sredstvima financiraju projekti izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje.

Svečanosti uručivanja kompleta, koja je 13. lipnja održana u Virovitici, nazočili su gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, koji je ovom prigodom uručio komplete predstavnicima 3 osnovne škole na području grada Virovitice. Istraživačko-edukativni komplet „Mali čuvari voda“ obuhvaća Priručnik o vodi s pokusima za niže i više razrede osnovnih škola i pokretni laboratorij za ispitivanje vode i tla.

Pilot projekt osmislile su i pokrenule Hrvatske vode krajem 2017. godine uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja,  s ciljem stvaranja praktičnog, edukativnog i zabavnog materijala i alata koji će učenicima osnovnih škola omogućiti stjecanje novih i primjenjivih znanja o vodi i uvid u stanje vodotoka zavičaja. Projekt je namijenjen osnovnim školama na području gradova gdje se grade infrastrukturni projekti vodoopskrbe i odvodnje sufinancirani EU sredstvima. Stoga je i projekt  sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj kroz projekt „Tehnička pomoć za Hrvatske vode“, a provodi se na području 11 gradova, odnosno 43 osnovne škole.

Za potrebe projekta izrađen je tematski priručnik o vodi s pokusima za niže i više razrede osnovnih škola u suradnji sa stručnjacima Hrvatskih voda i Glavnog vodnogospodarskog laboratorija, stručnjacima iz Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), Zavoda za zaštitu okoliša i prirode unutar Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te mentoricom i učenicima Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole iz Varaždina pod motom „Veliki za male“.  Priručnik je bogato opremljen ilustracijama, zanimljivim tekstovima i pokusima o vodi zasebno za niže i više razrede, koji su primjereni nastavnom programu i dobi učenika. Na Međunarodnom Festivalu WEP effect 2021 (Water Educational Programs - Obrazovni programi o vodi) u Sloveniji u listopadu 2021. godine priručnik je osvojio glavnu nagradu te je izabran od međunarodnog žirija kao najbolji edukativni rad između 74 prijavljena edukativna projekta iz šest zemalja, raspoređenih u četiri kategorije.

Upravljanje vodama, očuvanje i zaštita voda danas postaje sve složenije uslijed posljedica klimatskih promjena, kriza i sve većih pritisaka na vodni resurs, a što se odražava i na ciklus vode u prirodi. Razumijevanjem ovih procesa razvija se i svijest o potrebi održivog upravljanja vodama uz osobitu zaštitu nacionalnog vodnog resursa, koja se uz ostale mjere postiže i zbrinjavanjem i ispuštanjem pročišćenih otpadnih voda koje zadovoljavaju EU standarde. Zato je cilj ovog projekta podići razinu svijesti učenika osnovnih škola o očuvanju voda uz primjenu zabavnog i edukativnog sadržaja, koji će ih potaknuti na terenska istraživanja i praćenje stanja voda u zavičaju, kao i stjecanja znanja i razumijevanja svojstava vode, pojedinih parametara i njihovom značenju za kakvoću voda, njezine uloge u životnom ciklusu te čovjekovog utjecaja na vode, okoliš i prirodu, kao i očuvanja bioraznolikosti zavičaja i usluga ekosustava. Primjena stečenog i proširivanje znanja uz njegovu praktičnu primjenu je najbolji način razumijevanja svijeta oko sebe te garancija da će buduće generacije donositi i odluke u skladu s održivim razvojem, misleći na generacije koje dolaze iza njih. Stoga se očekuje kako će ovaj pilot projekt potaknuti učenike i nastavnike na aktivnije uključivanje u očuvanje i racionalno korištenje voda te ukazati na koristi koje zajednici donose infrastrukturni projekti sufinancirani EU sredstvima, kao i opravdanost ulaganja u zaštitu voda i okoliša.

 „Voda je temeljni resurs bez kojeg ne možemo, pa zato svi zajedno moramo brinuti o vodama. U tom kontekstu moram pohvaliti Hrvatske vode koje u suradnji s Gradom Viroviticom provode velike projekte i ulažu značajna sredstva u očuvanje voda, a jedan od projekata koji će tome pridonijeti je i ovaj namijenjen mladima“ naglasio je Ivica Kirin.

 „Više od 80 milijuna kuna uloženo je u aglomeraciju i pročišćavanje voda, kako bi zaštitili i očuvali vode, a upravo će projekt „Mladi čuvari voda“ omogućiti praćenje stanja voda putem uzorkovanja i analize pojedinih parametara, baš kao što i mi kontrolom krvi pratimo svoje zdravlje. Nadamo se da će vas ovaj komplet potaknuti i zainteresirati za istraživanje i aktivnije uključivanje u očuvanje voda.“ Istaknuo je Zoran Đuroković.

„Zahvaljujemo Hrvatskim vodama na ovom poklonu kojeg ćemo sigurno korisno upotrijebiti. U školama puno radimo na edukaciji djece po pitanju voda, a ovaj komplet pomoći će nam u tom zadatku. Mi smo odrasli uz Dravu i uvijek smo bili ponosni na rijeku u kojoj smo se kupali, hvatali ribe i rakove, a vjerujem da ćemo ovakvim projektima naučiti mlade da očuvaju ove vrijednosti rijeke koja nam život znači“ rekla je Sanjica Samac ravnateljica OŠ Vladimir Nazor.