Iz tiska izašao ljetni broj Hrvatske vodoprivrede

13.07.2022
Iz tiska izašao ljetni broj Hrvatske vodoprivrede

Došlo je ljeto, a s njime i novi 239. broj časopisa Hrvatske vodoprivrede posvećen temi Očuvanja oceana, mora i podzemnih voda. U kakvom su stanju „pluća Zemlje“, regulator klime, „amortizer“ klimatskih promjena i „nevidljive“ vode, saznajte u novom broju časopisa koji obiluje zanimljivim člancima i fotografijama brojnih stručnjaka, koji nam donose aktualne informacije o ovim temama.

Uoči izlaska broja svjedočili smo „začuđujućim“ vremenskim pojavama koje su donijele neprilike diljem zemlje, jer bujične poplave, a ponegdje i tuča, izazvale su velike štete na poljoprivrednim usjevima i imovini građana. Neki od njih su u nekoliko uzastopnih navrata prebrojavali štetu, a ponegdje su površine prekrivene ledom podsjećale na zimske uvjete. Klimatske promjene sve su uočljivije, pa očuvanje i zaštita oceana, mora i podzemnih voda postaje sve važnije pitanje. Zašto? Broj stanovnika na Zemlji neprestano raste, a time i potreba za vodom i proizvodnjom hrane. Pritisak urbanih sredina i gospodarstva na vode i okoliš sve je veći, jer gradovi i potrebe stanovništva neprestano rastu, a infrastrukture često ne prati potrebe stanovnika. Rješenja se sve više traže u prirodi, pa se zelene površine sve više uvode u gradove, kako bi osim rješavanja urbanih poplava pružile građanima i druge usluge, poput zaštite od visokih temperatura i odmora u prirodnom okruženju. „Nevidljive“ podzemne vode najvažniji su izvor vode za piće, ali i važna karika u ciklusu vode i očuvanju ekosustava poveznih s vodom, koji nam također pružaju svoje usluge. Svjetski ocean kojega čine sva mora i oceani, predstavlja „pluća“ našeg planeta, koji osim proizvodnje kisika upija i apsorbiraju trećinu svjetskih emisija ugljika, čuvajući nas tako od klimatskih promjena održavajući ravnotežu stakleničkih plinova. No, i prirodni sustavi imaju svoje granice, pa je stoga važno poznavati prirodne procese i trendove njihovog kretanja, kako bismo na vrijeme poduzeli mjere u očuvanju ovih važnih vodnih resursa, u koje su uprte oči cijeloga svijeta. Stoga, prelistajte novi broj časopisa i saznajte više o stanju mora i oceana, uživajte u lijepim fotografijama koje donosimo iz podmorja, a saznajte i kako je nužno mijenjati pristup održivog upravljanja podzemnim vodama i koja istraživanja tome doprinose. Donosimo i zanimljive članke o plavo-zelenoj infrastrukturi grada Pule, retenciji Ogulin, prevodnici Canaveral Lock na Atlantskom oceanu, Zlarinskoj vodi, trendovima unosa invazivnih vrsta u Jadran, plavom raku kao prijetnji i poslastici, rašljoticalcima kao indikatorima kakvoće voda. Uz vremensko putovanje do betinskih brodova, viškovskih šterni i mljekarica, pa sve do Galapagosa s brojnim endemima, otputujte s nama u povijest i do dalekih destinacija i promislite o vodi koja nam život znači.

Prelistajte ljetno izdanje časopisa, dostupno i na web stranicama Hrvatskih voda. Uživajte u ljetnom odmoru i promislite što možete već danas učiniti za zaštitu ovih vrijednih vodnih resursa!