Obilazak radova na izgradnji sustava obrane od poplava grada Karlovca

30.08.2022
Obilazak radova na izgradnji sustava obrane od poplava grada Karlovca

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković zajedno je sa županicom Karlovačke županije Martinom Furdek-Hajdin i gradonačelnikom grada Karlovca Damirom Mandićem obišao gradilišta koja su aktivna u sklopu EU projekta „Sustav obrane od poplava grada Karlovca“.

Terenskom obilasku gradilišta prisustvovali su i državni tajnik Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, ravnateljica Uprave za vodno gospodarstvo i zaštitu mora Ministarstva Elizabeta Kos, te ostali suradnici.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Sustav zaštite od poplava karlovačko-sisačkog područja, 1. faza- karlovačko područje“ vrijedan je 539,7 milijuna kuna, a potpisan je dana 27. prosinca 2021. godine. 

Obiđena su gradilišta na nasipima uz Koranu i Mrežnicu uzvodno od ušća, koji su za zaštitu naselja Mala Švarča, Logorište i Turanjski Poloj, na kojima je izgrađeno je 5734 metara nasipa i radovi su dovršeni u rujnu 2021. godine, a sredinom veljače ove godine održan je tehnički pregled izvedenih radova i ishođena je privremena uporabna dozvola.

Obišla se i druga lokacija izgradnje nasipa uz lijevu i desnu obalu Korane i lijevu obalu Mrežnice, te regulacija potoka Sajevac vezana uz izgradnju državne ceste D1- splitski pravac- brza cesta kroz Karlovac.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Nasipi u izgradnji uz Koranu i Mrežnicu u dužini su oko 3365 metara, a regulacija potoka Sajevac u dužini 2995 metara. Planirani dovršetak radova je prosinac 2022. godine.

Treća obiđena lokacija je izgradnja regulacijskih i zaštitnih vodnih građevina s pripadajućim objektima odvodnje zaobalja na lijevoj obali Kupe od naselja Selce do Rečice. U izgradnji je sveukupno 4.531 metar armirano-betonskog zaštitnog zida i obaloutvrde i 7475 metara nasipa, a projekt je podijeljen u šest etapa (šest građevinskih dozvola).

Županica Martina Furdek Hajdin potvrdila je da radovi teku kvalitetno te je zadovoljna suradnjom svih razina i institucija. Naglasila je da se kroz brojne projekte ulaže u naše čiste i bistre rijeke, koje su naše najveće bogatstvo.

Gradonačelnik Damir Mandić izrazio je zadovoljstvo dinamikom radova na području grada Karlovca. Aglomeracija također ide svojim tijekom, a vjeruje da će svi radovi biti izvršeni u planiranim roku.

Generalni direktor Zoran Đuroković naglasio je da će se do kraja godine završiti radovi na nasipima na Korani i Mrežnici, a završen je nasip u Logoristu. Trenutni fokus je na radovima na lokaciji Selce-Rečica, a vrijednost je 125 milijuna kuna.

Državni tajnik Mario Šiljeg naglasio je da je projekt obrane od poplava jedan od najvažnijih projekata Ministarstva gospodarstva I održivog razvoja jer njegova ukupna vrijednost premašuje 1,6 milijardi kuna. Republika Hrvatska ulaže napore da podigne razinu obrane građana i njihove imovine od poplava.