Uoči 146. obljetnice vodnoga gospodarstva izašao iz tiska novi broj Hrvatske vodoprivrede

06.09.2022
Uoči 146. obljetnice vodnoga gospodarstva izašao iz tiska novi broj Hrvatske vodoprivrede

Uoči obilježavanja 146 godina organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj izašao je novi 240. broj časopisa Hrvatske vodoprivrede s temama posvećenima klimatskim promjenama i aktualnostima iz vodnoga gospodarstva, koje je uvodnikom najavio i generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković.

Prigodni broj časopisa donosi brojne aktualne teme posvećene klimatskim promjenama, sušama, kao i projektima i aktivnostima vodnoga gospodarstva kojima se unaprjeđuje održivo upravljanje vodama, prilagođavajući se okolnostima u kojima sve više prirodne i društvene situacije donose nove izazove. Na tradiciju dugu gotovo stoljeće i pol, osvrnuo se u uvodniku i generalni direktor Hrvatskih voda, predstavljajući aktualne projekte kojima se vodno gospodarstvo prilagođava klimatskim promjenama, stvara bolje uvjete života, potiče suradnju s dionicima, uvodi nova tehnološka i zelena rješenja, unaprjeđujući svoje znanje i iskustvo. O razvoju suradnje i struke govore i stručnjaci nadležnog ministarstva prenoseći aktualnosti vodne politike EU, koja osluškuje poruke morskog okoliša i voda. Kroz stručne i zanimljive članke doznajte više o tome što nam donose nedostaci vode i klimatske promjene, kojim projektima stječemo nova znanja i spoznaje, kojima bolje razumijevanje i prilagođavanje na globalne i lokalne aktualne hidrološke pojave te trebamo li bolje zaviriti u podzemlje gdje su skrivene podzemne vode, toliko nam važne.

Slika 1Slika 1
Slika 2Slika 2

Boljim razumijevanjem odnosa voda i šuma, zajedničkog djelovanja pri incidentnim onečišćenjima, uvođenjem novih koncepata u borbi protiv urbanih poplava, razvijanja odnosa prema otpadnim vodama i njihovoj ponovnoj upotrebi te praćenja mikroorganizama u zaštiti mora i očuvanju bioraznolikosti, biti ćemo spremniji i otporniji na ekstremna i iznenadna događanja, nedostatke ili prekomjerne količine vode, kojima svjedočimo sve češće. U tome će nam pomoći i brojne udruge svojim aktivnostima čišćenja voda, ali i oni najmlađi kojima ćemo prenijeti svoje spoznaje i iskustva putem projekta „Mali čuvari voda“ kako bi uzorkovanjem voda svoga zavičaja bolje razumjeti lokalnu i globalnu ulogu voda za život ljudi i ekosustava.

Prelistajte prigodno izdanje časopisa, dostupno i na novim web stranicama Hrvatskih voda. Svim djelatnicima, umirovljenicima i partnerima vodnoga gospodarstva čestitamo 146. godišnjicu organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj i Dan Hrvatskih voda, a sve čitatelje i suradnike pozivamo da nam se pridruže u obilježavanju ove obljetnice, promovirajući očuvanje voda i nove spoznaje, predstavljene stručnim člancima u novom broju časopisa.