24.01.2024
Novi broj časopisa Hrvatska vodoprivreda

Početkom nove godine iz tiska je izašao novi broj časopisa Hrvatske vodoprivrede u kojem možete pronaći zanimljive teme i osvrte na proteklo razdoblje u kojem su uspješno završeni brojni vodnogospodarski projekti i programska financijska razdoblja uz ostvarenje ciljeva očuvanja okoliša, unaprjeđenja i razvoja vodno-komunalne infrastrukture, prilagodbi na klimatske promjene i smanjenja rizika od poplava.

Pritisci na vode i okoliš, uzrokovani čovjekovim djelovanjem, rastu zbog globalnog rasta stanovništva, povećanom potrebom za hranom, energijom i drugim proizvodima, širenjem gradova i oduzimanjem prirodnih površina koje nas štite od poplava i pružaju brojne usluge. Bez zdravog krvožilnog sustava, nema niti dobre opskrbe "hranom" i energijom za organizam. Slično je i s rijekama koje donose život u prostor kojim protječu. Jesu li rijeke svijeta ugrožene čovjekovim djelovanjem? Doznajte iz članka posvećenom ovoj temi, kao i brojnim drugim temama vezanim uz pritiske na vode, vodotoke, podzemne vode, "blatine" na otoku Mljetu, mogućem utjecaju slatkovodne akvakulture na stanje voda, upravljanju kakvoćom voda u ruralnim riječnim slivovima. Nedostatak vode i pritisci na vode povećavaju se uslijed klimatskih promjena, pa ćemo uz dosadašnju praksu crpljenja vode iz prirode, morati potražiti i alternativne izvore vode. "Nekonvencionalni" izvori vode, koji ne ovise o vremenskim prilikama i klimi, pouzdani su i raspoloživi, jedno su od rješenja koje donosi niz ekonomskih i okolišnih prednosti. O kakvoći voda za piće i njezinom utjecaju na zdravlje i život čovjeka, doznajte iz prigodnog članka, pa otputujte s nama do jezera Lokvarke koje je uslijed pražnjenja otkrilo skrivene prizore, prošetajte s nama uz Slunjčicu, zaronite u Mrežnicu, vremeplovom odletite do Svetvinčenta ili zavirite u dubine mora i doznajte o kromatskim adaptacijama organizama. Prolistajte novi broj i saznajte koji su projekti uspješno završeni i koliko je europskih i nacionalnih sredstava iskorišteno za bolje životne uvjete i sigurnost građana, poput projekata modernizacije savskih nasipa, Sigurna.HR, VEPAR, Naturavita, jačanja sustava upravljanja katastrofama i vodnokomunalne infrastrukture u financijskom razdoblju Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., kao i budućim projektima koji se provode u nadolazećem razdoblju.

Uz nadu za ostvarenjem očekivanja u privatnom i poslovnom životu, svim čitateljima, partnerima i suradnicima želimo sretnu i uspješnu novu 2024. godinu!