23.05.2022
Potpisan ugovor za „Nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac“

Projekt „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“ najveći je infrastrukturni projekt na području dva grada - Pakraca i Lipika, čiji su radovi u završnoj fazi, a danas je u sklopu tog projekta s izvođačem radova potpisan ugovor za „Nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac“, čime započinje finalna faza projekta.

Potpisivanju su nazočili državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te potpisnici ugovora – predstavnik tvrtke „VODE LIPIK d.o.o.“ i predstavnici zajednice ponuditelja GIS Aqua Austria GmbH koja djeluje u Republici Hrvatskoj putem GIS Aqua Austria GmbH – glavna podružnica Split te KIM GRADNJA.

Ugovor o radovima „Nadogradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Dobrovac“ uključuju nadogradnju postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u naselju Dobrovac s I. na III. Stupanj (biološki s odstranjivanjem dušika i fosfora) s kapacitetom 13.500 ES i uspostavom nadzorno upravljačkog sustava. Predviđeno vrijeme izvođenja radova je 35 mjeseci i to u tri faze, od kojih je najkompleksnija prva faza u trajanju od 22 mjeseca, a obuhvaća projektiranje, ishođenje dozvola, građenje i testiranja prije i pri puštanju u rad. Druga faza se odnosi na testove po dovršetku, uključivo i pokusni rad te obuku osoblja i traje 12 mjeseci, a treća faza je zapravo izdavanje potvrde o preuzimanju te traje 1 mjesec.

Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić istaknula je kako se na području županije trenutno provode tri projekta aglomeracije, od čega lipičko-pakrački ide najboljim intenzitetom i smjerom, s ciljem da se u ugovorenim rokovima radovi i završe, što ne bi bilo moguće da nema dobre suradnje svih sudionika u projektu s lokalnom gradskom upravom, ali i Hrvatskim vodama koji su hvalevrijedan partner svim lokalnim i regionalnim samoupravama u provedbi županijskih projekata.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako je Vlada RH snažno stala iza ovog projekta koji je prvotno ugovoren na oko 192 milijuna kuna s PDV-om, no zbog porasta cijena u građevinskom sektoru, on je dosegao oko 262 milijuna kuna koji dolaze na područje Lipika i Pakraca. Od toga, što je najznačajnije, osim Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda koji sudjeluju s oko 12 posto,  Europska unija s nešto više od 70 posto, udio jedinica lokalne samouprave je tek 3,75 posto, odnosno oko 8 milijuna kuna koji snose gradovi Pakrac i Lipik. Dodao je kako projekata mora biti i dalje te je, osim županijskih projekata, istaknuo i radove na uređenju rijeke Pakre vrijedne oko 13 milijuna kuna, kao i projektiranje i zaštitu lijeve i desne obale grada Pakraca.

Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, naglasio je kako ovaj projekt pokazuje koliko je u ostvarenju ovakvih projekata i u manjim komunalnim poduzećima važna sinergija lokalne, županijske vlasti, Hrvatskih voda, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te je istaknuo kako jedinice lokalne samouprave, kao što su Pakrac i Lipik, zaslužuju svaku kunu koja se povuče iz europskih fondova te ponudio i daljnju suradnju za buduće projekte kako bi se građanima na ovom području što prije izgradili zasluženi uvjeti i poboljšala infrastrukutra. Naglasio je i kako je već postignut određeni napredak po pitanju gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, a upravo su gubici velika boljka u vodno-komunalom sektoru.

Unutar projekta „Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Lipik-Pakrac“, radovi na vodoopskrbi i odvodnji su u završnoj fazi, a u tijeku su tehnički pregledi za pojedine potprojekte unutar Aglomeracije Lipik-Pakrac. Početak građevinskih radova bio je u lipnju 2020. godine. Postizanje kumulativne dinamike na odvodnji je 49.833 m ugrađenih cjevovoda što predstavlja planiranu realizaciju za razdoblje ili 100% cjelokupno ugovorene. Ugrađenih je 1.600 kućnih priključka. Postizanje kumulativne dinamike na vodoopskrbi je 36.368 m ugrađenih cjevovoda što predstavlja planiranu realizaciju za razdoblje ili 100% cjelokupno ugovorene. Ugrađenih je 1076 vodomjernih priključnih okana.