05.07.2024
Prelistajte ljetni broj časopisa Hrvatske vodoprivrede!

Iz tiska je izašao ljetni broj časopisa Hrvatske vodoprivrede br. 247, posvećen smanjenju rizika od poplava i zaštiti mora, toliko važnim temama u razdoblju klimatskih promjena i velikog utjecaja čovjeka na okoliš. Nedavna olujna nevremena s ekstremnim količinama oborina i leda, prouzročila su velike štete na imovini građana i još jednom potvrdila kako su klimatske promjene prisutne sve češće i događaju se u bilo koje doba godine. Stoga donosimo aktualne teme iz vodnoga gospodarstva i okoliša s prikazima projekata i tema kojima se nastoji ublažiti ili prilagoditi klimatskim promjenama te smanjtit negativan utjecaj čovjeka na okoliš.

Unaprjeđenje praćenja prirodnih pojava i istraživanja na čijim temeljima počivaju i analize te razni modeli i mjere, donijeti će i napredak u „borbi“ s prirodom, koju trebamo gledati kao partnera. Partnera kojega razumijemo i poštujemo, uz uvažavanje potreba svih stanovnika Zemlje. Stoga i u ovom broju donosimo zanimljive teme kojima predstavljamo suradnju i razumijevanje brojnih dionika, bez koje nema niti cjelovitih rješenja za pojedine probleme vezane uz vodu, medij koji ne pozna granice.

Dobar primjer dugogodišnje suradnje je i rad Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunava (ICPDR) koja povezuje 14 zemalja članica i EU u zajedničkom nastojanju očuvanja ove žile kucavice i najduže rijeke Europske unije. Dan Dunava ove godine odvija se u svečanom ozračju obilježavanja njegove 20. obljetnice, kao i 30. obljetnice potpisivanja Konvencije o suradnji na zaštiti i održivoj uporabi rijeke Dunav. Novootvoreni Centar za obranu od poplava u Opuzenu, unaprijed će zaštitu od poplava i doprinijeti zaštiti stanovništva, kao i izgrađeni nasip kod naselja Krvavac i uređena obala u zaštiti zaobalja Male Neretve. Završen projekt CROSScade, koji ima nastavak u projektu CRISAFE-a, razvit će alate kojima će se unaprijediti obrana i smanjiti rizici od poplava. Istraživanja oceana i mora ukazuju kako ne poznajemo dovoljno prirodu, jer otkriveni su mikroorganizmi koji upućuju na onečišćenja i koji pokazuju „svoj stav“ prema mikroplastici. Morski otpad sve je veći problem u morima čijem prikupljanju se pristupilo ozbiljno kroz projekte FishNoWaste i SeaClear, korištenjem i robotskih uređaja. Ljepote Imotskih jezera dobile su veliko priznanje proglašenjem UNESCO-vim geoparkom u Hrvatskoj, trećim takvim područjem u Lijepoj našoj. Dobra, Krčić i Cetina rijeke su koje vrijedi posjetiti u ovo ljetno vrijeme u potrazi za osvježenjem, a oni veći „avanturisti“ mogu putovati s nama sve do daleke Amazone, veličanstvene i jedinstvene svjetske ljepotice. S Islanda donosimo najnovija iskustva života uz vulkane i geotermalne vode, a uz pisca Julesa Vernea zavirite u „utrobu Zemlje“ - Pazinsku jamu, koja je bila inspiracija za njegov roman Neobična putovanja.

Prelistajte novi broj časopisa i uživajte u zanimljivim temama, u hladu čuvajući se snažnih sunčevih zraka ili sklonjeni na sigurno mjesto od olujnih vremenskih epizoda. Jesenski broj obećava brojne zanimljive teme vodnoga gospodarstva predvođenog novom ministricom zaštite okoliša i zelene tranzicije Marijom Vučković.