11.05.2018
Zagreb, Lekenik i Sisak ugostili Hrvoja

U utorak, 08. svibnja 2018., družili smo se s učenicima OŠ Kajzerica i mališanima Dječjeg vrtića „Dobro drvo“ u Zagrebu. Moderna škola na Kajzerici, vedrih boja, zanimljivo uređenih veselih zidova predvorja i oslikanih panoa u duhu nedavno obilježenog Dana planeta Zemlje, odavala je topli ugođaj. Nismo se prevarili jer isti ugođaj nas je dočekao i u 3. b razredu, u kojem smo održali prezentaciju za dvadesetak učenika s njihovom učiteljicom Jasnom Horvat. Vrlo zainteresirani učenici za temu očuvanja i štednje voda, postavljali su razna pitanja i davali odgovore, pokazujući koliko im je voda važna. Učiteljica se pridružila razgovoru s djecom i ispričala priču o zbrinjavanju kornjače koju je kupila u trgovini. Ugodno iznenađenje bila je učenica, kao glasnogovornica razreda, koja nam se zahvalila u ime svih učenika i učiteljice, što smo ih posjetili i održali prezentaciju koja im je bila vrlo zanimljiva i poučna te nas pozvala da ponovno dođemo.

Nastavak dana proveli smo u druženju s djecom u dječjem vrtiću „Dobro drvo“ nedaleko Direkcije Hrvatskih voda., koji su  imali priliku poslušati Hrvojeve nove avanture u slikovnici „Voda izvor života - Zaštita voda“. U vrtiću nas je dočekala simpatična skupina „Žirafe“, 30-tak dječice uzrasta od 4 do 6 godina i njihove tete Ana Momčilović i Maja Trobić. Posjedali su na pod i udobno se smjestili, iščekujući početak predavanja. Ugasili smo svjetlo, a na zidu je zasvijetlio veliki šareni logo Hrvatskih voda. Uzdah mališana i sve je moglo početi! Što predstavlja logo i o čemu brinu Hrvatske vode? Tko je Hrvoje? Ubrzo su saznali, a onda je krenula i prva Hrvojeva avantura u njegovoj barici. Širom otvorenih očiju i usta, mališani su pratili što se dogodilo s crnom mrljom te vrlo žustro komentirali tko onečišćuje vode. Iznenadili su se i sami zaključkom naše rasprave o svakodnevnom onečišćenju voda u domaćinstvu i vrtiću! Zasigurno smo ih potaknuli na razmišljanje, jer su vrlo uvjereni u ispravnost štednje vode, obećali kako će čuvati vode i o tome izvijestiti roditelje. Hrvoje je od svakog mališana dobio „peticu“ te im za uspomenu podijelio slikovnice. S puno optimizma i veselja napustili smo ovaj vrtić, ostavljajući zadovoljne mališane i tete.

Druženja smo nastavili u četvrtak, 10. svibnja kada su djelatnici Hrvatskih voda i Hrvoje posjetili Dječji vrtić Lekenik i OŠ Viktorovac u Sisku. Četrdesetak mališana najstarijih grupa DV Lekenik nestrpljivo su nas dočekali u veselom i lijepo uređenom vrtiću. Načelnik Općine Lekenik, Ivica Perović, došao je pozdraviti goste te je odmah „prepoznat“ od strane mališana. Uz ravnateljicu vrtića, Mirjanu Božić i autoricu tekstova slikovnica, Mariju Vizner, najavio je temu prezentacije i s djecom porazgovarao o važnosti voda za čovjeka. To je bio odličan uvod u priču o onečišćenju voda i Hrvojevu avanturu o zaštiti voda. Mališani, s odgajateljicama Nevenkom Brleković i Valentinom Banić, su pažljivo slušali priču te se s velikim veseljem poigrali s Hrvojem. „Vlakić“ razdragane djece prošao je prostorijom i završio svoje putovanje podjelom slikovnica. Naravno, Hrvoje je bio željan druženja i nakon prezentacije, pa su mališani pohrlili „poškakljati“ ga po oklopu i glavi, jer to Hrvoje jako voli! Zagrljaji, male ručice na Hrvoju i vesela lica dječice, razgalila su i nas te smo i mi s osmjehom na licu napustili mališane, koji su se vratili svojim svakodnevnim igrama. Na ovaj lijepi susret podsjećat će nas i Zahvala, koju je Hrvatskim vodama uručila ravnateljica vrtića, pozvavši nas da se ponovno vratimo.

Nakon vrtića Hrvoje je druženje nastavio s učenicima OŠ Viktorovac u Sisku. Pred šezdesetak učenika trećih razreda zajedno s učiteljicama Ivanom Bunjevac, Željkom Kleković Brajenović i Verom Pranjić učenici su pažljivo slušali i upijali znanje o vodama. Pokazali su zavidno znanje, disciplinu i veliku zainteresiranost za temu voda. Priča o onečišćenju i otpadnim vodama bila im je vrlo poticajna za raspravu i igru s Hrvojem. Oduševljenju podjelom slikovnice, u kojoj se nalazi društvena igra, nije bilo kraja, a zadovoljstvo prezentacijom su izrazile i učiteljice, pozivajući nas na daljnju suradnju.

Zahvaljujemo načelniku Općine Lekenik, Ivici Peroviću, ravnateljima, učiteljicama i tetama što su nas pozvali i lijepo primili, kao i dječici s kojom smo se družili i razveselili, zajedno s Hrvojem. Vjerujemo kako će naše poruke s predavanja primjenjivati u svakodnevnom životu i čuvati naše vode!