30.03.2015
Aglomeracija Čakovec – otvoreni radovi na projektu vrijednom 273 milijuna kuna

Proljetni dani šire područje Čakovca pretvaraju u veliko gradilište. Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović svečano je otvorio početak radova „Sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Čakovec“, projekta vrijednog više od 273 milijuna kuna.

Nakon dvogodišnje izrade projektne i studijske dokumentacije te aplikacije za prijavu, cjelokupna aglomeracija Čakovec tako je spremna za fazu realizacije. U sufinanciranju sudjeluje Europska unija koja projekt sufinancira s bespovratnim sredstvima u iznosu od 72,95 %, dok će preostali dio biti pokriven sredstvima iz državnog proračuna, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave.

Premijer Milanović u svom je pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo angažmanom svih državnih institucija i tijela, a posebno je pohvalio stručno vodstvo Hrvatskih voda i suradnju s gradom Čakovcem bez koje ne bi bilo moguće realizirati projekt ove vrijednosti. Projekt se sufinancira iz strukturnih fondova EU, a uz grad Čakovec u projekt je uključeno i pet okolnih općina: Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu i Šenkovec, s obzirom da sustav odvodnje u ovoj aglomeraciji uključuje glavni sustav odvodnje Čakovca te podsustave u spomenutim općinama na koje je priključeno 26.513 ljudi i 805 industrijskih pogona.

Projekt će se provoditi kroz realizaciju pet komponenti koje obuhvaćaju stručni nadzor, rekonstrukciju i modernizaciju uređaja za pročišćavanje otpadne vode, proširenje postojeće mreže odvodnje radi uključivanja dodatnih naselja, rekonstrukciju i sanaciju postojećeg sustava odvodnje te nabavu opreme za održavanje sustava odvodnje.

Danas sustav odvodnje Aglomeracije Čakovec opslužuje 54 % stanovništva. Proširenjem postojeće mreže odvodnje radi uključivanja dodatnih naselja planira se priključenje 8 419 novih korisnika. Završetak radova planiran je do polovice 2017. godine, odnosno do polovice 2018. s uključenim i garancijskim periodom.

Cilj je poboljšanje kvalitete života i zdravlja ljudi, zaštita i očuvanje okoliša te usklađivanje pročišćavanja otpadnih voda s najvišim europskim standardima.

Uz predsjednika Vlade Zorana Milanovića svečanosti otvorenja radova prisustvovali su i ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović, kao i generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić sa suradnicima te ostali predstavnici jedinica lokalne samouprave.