01.06.2024
Dan rijeke Save

Dan rijeke Save obilježava se tradicionalno svake godine 1. lipnja različitim manifestacijama kojima se skreće pozornost na njezinu veliku ekološku vrijednost, gospodarski potencijal i promicanje riječnog turizma. 

U Zagrebu je 2007. godine taj dan službeno proglašen Danom rijeke Save, a obilježava se i u drugim zemljama sliva.

Rijeka Sava je rijeka s najduljim vodotokom na području Republike Hrvatske i jedna od najzanimljivijih i najkompleksnijih rijeka u Europi, a ukupna duljina joj je 946 kilometara od kojih Hrvatskom prolazi 510 kilometara.

Sava prolazi kroz četiri države. Od izvora prema ušću to su Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Srbija i pritom spaja čak tri glavna grada, a to su Ljubljana, Zagreb i Beograd, ali ih ne povezuje prometno jer nije cijelim svojim tokom plovna. Sava u Zagrebu nije plovna, a ploviti se njom može tek od Siska.

Sliv rijeke Save obuhvaća i Crnu Goru te malim dijelom i Albaniju, a dio je crnomorskog sliva i pritoka je Dunava. 

Jedna je od rijetkih tako dugačkih rijeka koja se ne ulijeva izravno u neko more, a nastaje spajanjem Save Dolinke i Save Bohinjke u blizini mjesta Radovljica u Sloveniji, jugoistočno od Bohinjskog jezera.

U njezinom slivu na području Hrvatske nalazi se oko 50 srednjih slivova površine od sto do tisuću kvadratnih kilometara. Hrvatske rijeke Sutla, Krapina, Lonja, Kupa ili Orljava samo su neki od brojnih pritoka rijeke Save.

Iznimno je vrijedna za sve zemlje kojima protječe jer je vrlo dobro očuvana i donosi vodu koja znači život, ne samo za čovjeka, već i za mnoga druga živa bića. Zahvaljujući njenoj dobroj očuvanosti, svojstvena joj je iznimna biološka i krajobrazna raznolikost, na njoj i uz nju nalaze se mnoge rijetke i ugrožene vrste i staništa.

Uz Savu se nalaze prostrana plodna područja koja služe za uzgoj hrane i velike poplavne šume hrasta lužnjaka, a ima i značajan utjecaj na gospodarski i društveni život stanovnika. Ekološki je značajna za Hrvatsku i za susjedne zemlje pa je stoga važno potaknuti dobru regionalnu suradnju koja doprinosi boljem stanju voda i vodnog ekosustava, kao i kvaliteti života stanovništva u slivu Save.