27.05.2024
Delegacija Republike Hrvatske sudjelovala na Ministarskom sastanku 10. Svjetskog foruma o vodi

Delegacija Republike Hrvatske sudjelovala je na Ministarskom sastanku 10. Svjetskog foruma o vodi, koji je održan na Baliju, Indonezija u razdoblju od 19. do 22. svibnja 2024. godine. Delegaciju je predvodio mr. sc. Nebojša Koharović, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Indoneziji, a članovi delegacije bili su predstavnici Hrvatskih voda - zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te voditelj Sektora razvitka i vodnogospodarskog planiranja, dr. sc. Danko Biondić, kao i predstavnica Instituta za vode „Josip Juraj Strossmayer“, dr. sc. Tanja Šikić, voditeljica Sektora monitoringa.

10. World Water Forum organizirala je Vlada Republike Indonezije u partnerstvu sa Svjetskim vijećem za vode (World Water Council), a tema ovog jubilarnog, 10. po redu Foruma bila je "Voda za zajednički prosperitet". Svjetski forum o vodama je najveća platforma kada je riječ o temama vezanim za vode koja okuplja političke lidere, stručnjake i brojne druge dionike za razmjenu znanja i obnovu političkih obveza. Svrha mu je podizanje svijesti o izazovima vezanim uz vode i poticanje adekvatnih mjera za njihovo rješavanje. Kako klimatske promjene, a i sve brojnije svjetsko stanovništvo predstavljaju dodatne izazove za održivo upravljanje vodama, a vode su neupitno jedan od esencijalnih resursa za život i napredak te ne poznaju granice, odgovorno i integralno upravljanje vodama jedno je od ključnih rješenja čime je i tema ovogodišnjeg Svjetskog foruma o vodama logičan izbor - vode za zajednički prosperitet.

Voditelj hrvatske delegacije, veleposlanik Koharović, je u svom obraćanju u plenumu Ministarskog sastanka Foruma iznio što sve hrvatsko vodno gospodarstvo čini na zaštiti vodnih resursa, kao i za prosperitet građana Republike Hrvatske, prije svega na osiguranju pristupa sustavima javne vodoopskrbe i odvodnje, što je ujedno i doprinos ostvarenju Cilja održivog razvoja 6 UN Agende 2030., vezanog za vodoopskrbu i odvodnju.

Vrhunac Ministarskog sastanka bilo je usvajanje ministarske deklaracije istoimenog naziva "Voda za zajednički prosperitet", kao sinteza svih procesa koji su doveli do 10. Foruma, ali i smjernice za daljnje korake vodne politike u svjetskim razmjerima za zajednički prosperitet.

Više informacija o 10. Svjetskom forumu o vodama možete pronaći na Home | 10th World Water Forum 2024