10.04.2024
Otvorena druga faza sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška

Kod Višnjice je svečano otvoren sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška 2. faza. To je četvrti sustav navodnjavanja poljoprivrednih površina koji je u posljednjih sedam godina otvoren na području Virovitičko-podravske županije. On će poljoprivrednicima na području općina Sopje i Suhopolje omogućiti navodnjavanje na novih 568 hektara površina, ali i sigurnost u proizvodnji te veće prinose.

Obuhvaća područje općina Sopje i Suhopolje, odnosno naselja Gornji Miholjac, Novaki, Cabuna i Vaška i spojen je na postojeći sustav navodnjavanja Kapinci – Vaška, pritom se natapajući s vodom iz Drave.

Svečanosti otvorenja prisustvovali su župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović, saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, ravnatelj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Antun Vujić, te generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Sustav navodnjava Kapinci – Vaška 2. faza planiran je kao proširenje postojećeg sustava navodnjavanja Kapinci – Vaška 1. faza.

Do sada su na području Virovitičko-podravske županije otvoreni sustavi: Kapinci - Vaška, Đolta, Novi Gradac - Detkovac. Virovitičko-podravska županija trenutno raspolaže s gotovo 3.000 hektara navodnjavanih površina, koje se natapaju vodom iz Drave (Kapinci -Vaška I. i II., te Novi Gradac - Detkovac) te iz bunara (Đolta).