10.04.2024
Premijer obišao nasip u Rugvici

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković je zajedno s ravnateljicom Uprave vodnoga gospodarstvo i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabetom Kos i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem obišao nasip u Rugvici koji nakon natječaja kreće u rekonstrukciju.

Projekt rekonstrukcija lijevoobalnih savskih nasipa između Hruščice i Nartskih Novaka u dužini 7,122 km vrijedan je 9,8 milijuna eura.

Rekonstrukcijom nasipa usklađuje se stupanj zaštite od štetnog djelovanja velikih voda rijeke Save ove dionice s nizvodnim i uzvodnim dionicama na području od Zagreba do Siska, temeljem novelacije mjerodavnih vodostaja u uvjetima hidroloških i morfoloških promjena rijeke Save, a posebno vezano uz zabilježeni veliki vodni val iz kolovoza 2023. godine i žurnih intervencija na stabilizaciji nasipa tijekom provedbe mjera obrane od poplava u noći 6. na 7. kolovoza 2023. godine.

Kroz rekonstrukciju nasip će se nadvisiti i ojačati, a završetak projekta predviđa se u roku 2 godine od dana uvođenja izvođača radova u posao.