Hrvatske vode

Stranica je sufinancirana od strane Europske unije

10.10.2019.

1,43 milijarde kuna za vodnokomunalnu infrastrukturu na području Kaštela i Trogira

U Splitu su potpisani Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju za Projekt poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Kaštela-Trogir. Potpisali su ih ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split Tomislav Šuta.

„Nakon realizacije ovog projekta više od 8.600 domaćinstava dobit će priključak na mrežu javne odvodnje, a više od 1.600 domaćinstava priključit će se na javnu vodoopskrbu. Stanovnici na području od Kaštela do Trogira, Okrug i dijelom i na Čiovu dobit će nakon desetljeća mogućnost da konačno vodoopskrbu i odvodnju reguliraju na jedan pravilan način“, rekao je ministar Ćorić.

Projekt Kaštel-Trogir sufinancira se iz Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. gdje je Republici Hrvatskoj za vodnokomunalne projekte na raspolaganju 1,05 milijardi eura bespovratnih sredstava.

„Ovo je 44 projekt na razini Hrvatske, ali i 4 projekt na razini Splitsko-dalmatinske županije. Prethodno smo već odradili Trilj-Otok-Dicmo i Jelsa-Vrboska-Hvar i na kraju došli do iznosa od 2,54 milijarde kuna. Ujedno bih rekao da nema više zapreka da i Split-Solin isto tako ne krene putem dodjele sredstava, a na dobrom putu je i Imotski, sve skupa to će značiti za Splitsko-dalmatinsku županiju do kraja godine 4,6 milijardi kuna od čega će 2,5 milijarde biti na raspolaganju iz Europske unije“, istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Ovaj projekt vrijedan je 1,43 milijardu kuna s PDV - om, ukupni prihvatljivi troškovi iznose 1,15 milijardu kuna od čega 803,2 milijuna kuna čine EU sredstva. Preostalih 347,8 milijuna kuna u projektu će osigurati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode (svatko po 139,1 milijuna kuna) te Vodovod i kanalizacija d.o.o. Split (69,5 milijuna kuna).

„Lijepo je potpisati ugovor, ali građani uvijek očekuju onaj završni čin, a to je motika i bager na terenu. To je ono što građani čekaju i čemu se raduju, a ovaj današnji čin je temeljni i osnovni preduvjet upravo tome“, izjavio je župan Boban.

Projekt obuhvaća izgradnju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje na području grada Kaštela i grada Trogira te izgradnju i nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, a razdoblje provedbe projekta je do prosinca 2023. godine.

„Projektom će se postići 99 posto priključenosti na vodoopskrbu. Što se tiče kanalizacije, mnogi korisnici će imati mogućnost da dobiju priključak na kanalizaciju odnosno 32 tisuće stanovnika što je od iznimne važnosti i za razvoj turizma kaštelanskog i trogirskog područja jer je sadašnji postotak priključenosti 45 posto i realizacijom ovih projekata doći ćemo na postotak od 97 posto“, rekao je direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta.

Proširenjem mreže vodoopskrbe na sjeverno područje Kaštela te priključivanjem dodatnih 7.700 stanovnika na sustav javne vodoopskrbe koji nisu imali pristupa javnoj vodoopskrbi, smanjit će se broj stanovnika bez pristupa javnom sustavu vodoopskrbe, a rekonstrukcijom mreže vodoopskrbe doprinijet će se smanjenju stvarnih gubitaka s 42% na 36%.

Također, proširenjem mreže javne odvodnje povećat će se priključenost, kao i niska stopa prikupljanja otpadnih voda do ciljanog iznosa 95% do kraja provedbe projekta 2023. godine te do 98% za razdoblje do 2025.

Uz ugovore za EU Projekt Kaštel - Trogir potpisan je također i Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina na području općine Lećevica između Hrvatskih voda i Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Split u vrijednosti 16,1 milijuna kuna.

Vezana galerija: 

1,43 milijarde kuna za vodnokomunalnu infrastrukturu na području Kaštela i Trogira

-->